AMSTERDAM - Daar is hij dan: de langverwachte Nikon D200. Vorige week verschenen er al foto's van Nikon's nieuwe SLR op het internet, en dinsdag heeft het bedrijf de 10,2 megapixel digitale spiegelreflexcamera officieel gepresenteerd.

De D200 is voor de vele professionele features behoorlijk compact. De camera heeft een 2,5 inch LCD-scherm, 11-velds AF-systeem en ondersteunt WiFi en GPS. "De optionele Draadloze Transmitter WT-3 biedt al het gemak van aansluiting op draadloze netwerken voor het draadloos overspelen van beelden en het bedienen van de camera op afstand", aldus Nikon.

Het toestel wordt geleverd met de nieuw ontwikkelde EN-EL3e oplaadbare Li-ion batterij, waarmee volgens Nikon tot 1800 opnamen op één enkele lading kunnen worden gemaakt. Ook kun je kiezen om gebruik te maken van zes AA-formaat batterijen.

De camera is vervaardigd uit duurzame magnesium legering. Het apparaat meet 147 x 113 x 74 millimeter en weegt, zonder batterij en geheugenkaart 830 gram. Fotografiesite DPreview heeft een de camera al in handen gehad. Deze oordeelde dat de camera veel meer gemeen heeft met de professionele D2X dan met de voorganger D100.

Aan het eind van december 2005 komt het product in de winkels te liggen.