AMSTERDAM - Als je de concurrent niet alleen aan kan, dan zoek je een partner. Dat moeten Pentax en Samsung gedacht hebben. De twee bedrijven gaan samenwerken aan het ontwikkelen van digitale reflexcamera's. Ze hopen zo de grootheden Nikon en Canon te kunnen beconcurreren.

Met de kennis van Pentax zal Samsung nu ook de markt van SLR's kunnen betreden. Dit type camera is meestal duurder, maar biedt meer mogelijkheden en kwaliteit dan de gewone 'point-and-shoot' digicams.

"In het digitale tijdperk is het tempo van innovatie zo snel, dat we tot deze samenwerking hebben besloten om onze snelheid te verhogen", aldus Ko Torigoe, senior executive officier van Pentax tijdens een persconferentie.

De eerste productsamenwerking zal volgende lente worden geïntroduceerd en is een camera gebaseerd op het huidige Pentax model, met wat technologie van Samsung. Een volledig samen ontwikkelde camera zal niet voor de herfst van 2006 in de winkels liggen, liet Pentax weten.

Pentax hoopt 10 procent van de digitale SLR-markt te kunnen veroveren. Nu heeft het 3 procent. Concurrenten Canon en Nikon bezitten zo'n driekwart van de markt. Pentax en Samsung zullen camera's blijven verkopen onder hun eigen merknaam. Eerder gingen Sony en Konica Minolta een soortgelijke samenwerking aan.


Pentax heeft al een aantal SLR's op de markt, zoals de *ist DL