LONDEN - Bang & Olufsen, de Deense producent van hoogwaardige elektronica, gaat ook mobiele telefoons verkopen. Samen met Samsung is een toestel ontwikkeld voor het dure segment. Aan de design-telefoon, die deze maand op de markt komt, hangt een prijskaartje van 1000 euro.

Bang & Olufsen en Samsung presenteerden het toestel, de Serene, woensdag in Londen. Bang & Olufsen, waarin Philips jaren geleden nog voor 25 procent participeerde, heeft twee jaar aan de telefoon gewerkt. Samsung stapte vorig jaar in en is vooral verantwoordelijk voor het leveren van de mobiele technologie.

De uitklapbare Samsung SGH-E910/Serene richt zich vooral op mensen die alleen willen bellen. Er is wel een simpele VGA-camera ingebouwd, maar de verwachting is dat die weinig wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor sms-functies. De telefoon is zo ontworpen dat het intikken van tekstberichten een zware bevalling is.

De toetsen op de telefoon doen denken aan die op de ouderwetse draaitelefoons. De telefoon, die beschikt over een QVGA-display en Bluetooth, heeft een spreektijd van twee uur. Voor het B&O mobieltje is een speciaal DECT-docking station verkrijgbaar, waarmee de telefoonlijst te synchroniseren valt met 'gewone' B&O telefoons.


De E910 is een combinatie van een GSM- en een DECT-telefoon

De telefoons zijn te koop in de winkels van Bang & Olufsen. Samsung biedt ze aan een select publiek aan. Bij winkels van modehuis Louis Vuitton kan de Serene worden gekocht in combinatie met een dure tas.