HELSINKI - De Nokia N91 komt later uit dan verwacht. Nokia zegt meer tijd nodig te hebben de muziektelefoon te laten werken met meerdere downloadprogramma's. De N91 staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2006. Dat meldt Reuters dinsdag.

De N91 zou oorspronkelijk nog voor de kerst van 2005 in de winkels liggen.

"We hebben besloten om de telefoon een aantal weken uit te stellen zodat we de Microsoft DRM kunnen invoeren", aldus Jonas Geust, vice president van Nokia's Multimedia muziekdivisie. Met Microsoft Digital Rights Management (DRM) kun je muziek of ander beschermd materiaal tussen computer en mobiele telefoon overhevelen.

Kiezen

Nokia wil dat gebruikers vrij zijn om te kiezen hoe ze hun muziek verkrijgen - opgeslagen van cd's, direct van internetwinkels of van de provider van hun mobiel. Dat betekent dat de telefoon niet vastgekoppeld zal zijn aan één kanaal, zoals iTunes van Apple. Het gerucht dat Nokia iTunes zal ondersteunen, werd in augustus ontkracht. Recentelijk presenteerde Apple de nieuwe Motorola ROKR, die dat wel doet.

Het Finse bedrijf kondigde de nieuwe multimediatelefoon in mei aan. De Nokia N91 heeft ruimte voor een kleine 3.000 liedjes (4 gigabyte). Dat is aanzienlijk meer dan de honderd nummers die de Motorola ROKR kan bewaren.

De Nokia N91 heeft verscheidene verbindingstechnieken, zoals Bluetooth, WCDMA en WLAN. De N91 ondersteunt onder meer de muziekformaten MP3, M4A, AAC en WMA. De telefoon heeft ook een 2 megapixel camera (ook video), een web browser en e-mailprogramma.