AMSTERDAM - Is het toeval of geen toeval? Sony kondigt nog geen dag na de presentatie van de iPod nano en de iTunes-telefoon een nieuwe mp3-speler aan. Deze Sony Walkman wordt uitgebracht in twee versies: de NW-A3000 met 20 gigabyte en de NW-A1000 met 6 gigabyte. De twee modellen moeten concurreren met de iPods van Apple.

Het bedrijf verwacht in ieder geval veel van de nieuwe mp3-speler. 26 jaar nadat Walkman een revolutionaire muziek lifestyle creëerde, zal de nieuwe Sony Walkman deze opnieuw definiëren. Zo stelt het bedrijf tenminste in de eerste zin van het persbericht.

Bands

Met de zogenaamde 'artist link' functie doorzoekt de gebruiker elke artiest, album en nummer op het de mp3-speler. Ook geeft deze suggesties voor artiesten en bands die muziek maken in hetzelfde genre als de muziek die op dat moment gespeeld wordt.

Ook heeft de nieuwe Sony Walkman twee nieuwe shuffle functies. Met 'My favorite shuffle' selecteert de speler automatisch de honderd meestgeluisterde nummers en speelt die in willekeurige volgorde af. De futuristisch klinkende 'Time machine shuffle' functie, selecteert willekeurig een jaar en speelt alle nummers van het desbetreffende jaar die op dat moment op de speler staan.

Genre

Muziek kan gezocht worden op genre, artiest, album, nummer, release datum, rating en recent op de speler gezette nummers. De mp3-speler onthoudt drie jaar aan afspeelgeschiedenis. Hiermee moet de nieuwe Walkman uitblinken in gebruiksgemak.

De 20 gigabyte Sony Walkman is verkrijgbaar in de kleuren paars en zilver; de 6 gigabyte unit komt daarnaast uit in de kleuren roze en blauw. De oordopjes van de spelers hebben bijpassende kleuren.

Tegelijkertijd met de nieuwe Walkman verschijnen er een aantal speciaal ontwikkelde accessoires, zoals draagtassen, een docking station en een docking speaker systeem. Met dat laatste is het mogelijk om zowel de speler aan te sluiten op een pc als muziek te spelen door de speakers.

Mogelijkheden

De nieuwe Sony Walkman is dus een mp3-speler die het moet hebben van de uitgebreide afspeelmogelijkheden van mp3's en nummers in het oude ATRAC3 formaat van Sony. Een FM-tuner of voice-recorder ontbreekt. Ook is het niet mogelijk om foto's te bekijken, zoals op de iPod wel kan.

Het is nog niet bekend wanneer de NW-A3000 met 20 gigabyte en de NW-A1000 met 6 gigabyte te koop zullen zijn. Ook de prijzen zijn nog niet bekend gemaakt.