AMSTERDAM - Wat een gedoe: elke keer als je foto's gemaakt hebt weer die digitale camera met een USB-kabel op de computer aansluiten. Dat moet Nikon gedacht hebben. De fabrikant heeft namelijk twee nieuwe digitale camera's in de Coolpix serie gepresenteerd met een ingebouwde WiFi verbinding.

Hiermee is het mogelijk om de camera te integreren in een draadloos computernetwerk aan maximaal 54 Mbit per seconde. Foto's kunnen daarmee individueel of in grotere hoeveelheden overgezet worden van de camera naar een pc, zonder USB-kabel. Daarnaast kunnen foto's automatisch na elke opname naar de computer doorgestuurd worden.

Draadloos afdrukken

Door deze ingebouwde draadloze netwerkverbinding hoeven gebruikers zich niet meer zorgen te maken over geheugenkaarten die bijna vol zijn. Ook draadloos afdrukken op een PictBridge compatibele printer behoort tot de mogelijkheden. De camera's hebben overigens ook gewoon een USB 2.0 aansluiting voor de 'ouderwetse' overdracht van beelden.

Megapixel

De twee Nikons, de Coolpix P1 en P2, zijn respectievelijk een 8 megapixel en 5 megapixel camera. Hoewel de digicams dus verschillen van het aantal megapixel, zijn ze verder behoorlijk hetzelfde. Ze hebben beiden een 3,5x optische zoom lens. De twee camera's beschikken over een 2,5 inch LCD scherm.

Natuurlijk is het ook mogelijk om filmpjes te maken op de camera's van Nikon met of zonder geluid. Deze hebben zoals momenteel vrij gebruikelijk is een maximale resolutie van 640 x 480 pixels bij 30 frames per seconde.

Tweetal

De Coolpix P1 en P2 meten 91 x 60 x 39mm en wegen zonder batterij en geheugenkaartje 170 gram. Op de Duitse website van Nikon staan de volgende prijzen: 449,00 euro voor de Coolpix P1 en 349,00 euro voor Coolpix P2. Het is nog niet bekend wanneer het tweetal in Nederland te koop is.