SanDisk Sansa e130 (preview)

AMSTERDAM - SanDisk is vooral bekend van geheugenkaartjes. Het bedrijf zegt zelf de grootste leverancier ter wereld te zijn. Sinds kort maakt SanDisk ook andere producten, zoals audiospelers. Plugged kreeg een exemplaar van de nieuwe Sansa MP3-speler in handen.

De Sansa e100 serie is verkrijgbaar met 512 MB geheugen of 1 GB. Wij hebben de eerste, de e130, bekeken.

Licht

Wat meteen opvalt is dat het apparaatje ongelooflijk licht is. Zonder batterij weegt het apparaatje slechts veertig gram. Dat is niet meer dan een paar creditcards. De afmetingen zijn 74 x 55 x 14 millimeter. Als we de vergelijking met creditcards aanhouden: kleiner in oppervlak en een dikte van ongeveer tien pasjes.

De audiospeler werkt op een AAA-batterij, die wordt meegeleverd. Deze batterij gaat zo'n zeventien uur mee. De Sansa speelt niet alleen MP3 en WMA af, maar heeft ook een FM-radio. Je kunt twintig kanalen voorprogrammeren, of de speler zelf naar kanalen laten zoeken.

Oordopjes

Opvallend van ontwerp zijn ook de oordopjes. Deze moeten namelijk helemaal in je oor. Op deze manier wordt het geluid van de buitenwereld bijna buitengesloten. Het voordeel hiervan is dat je het geluid niet te hard hoeft aan te zetten om goed naar de muziek te luisteren, en daarmee waarschijnlijk je trommelvliezen minder beschadigt. Nadeel is echter dat je in het verkeer en op straat minder goed waarschuwingen of claxons hoort. Oppassen dus!

De Sansa wordt geleverd met USB 2.0 kabel, om bestanden over te zetten van je computer naar je speler, en terug. De audiospeler kan namelijk ook worden gebruikt als dataopslag.

SD-kaartjes


De Sansa heeft een ingang voor SD-kaartjes

SanDisk zou SanDisk niet zijn als de Sansa niet iets met geheugenkaartjes kan doen. En jawel, de audiospeler heeft een ingang voor SD-kaartjes. Heel simpel stop je het kaartje er in en bij de eerstvolgende keer opstarten van de Sansa is de muziekcollectie van de speler aangevuld met wat er op de SD-kaart staat.

De ideale combinatie is de Sansa met SanDisk's nieuwe Ultra II SD Plus kaart, waarover Plugged al eerder berichtte. Deze kaart functioneert namelijk als SD-kaart en USB-stick tegelijkertijd. In een handomdraai haal je je SD-kaart uit de speler, en stopt hem in je USB-ingang.


De Ultra II SD Plus werkt als SD-kaart en USB-stick in één

De Sansa e130 (512 MB) is verkrijgbaar voor 135 dollar, ongeveer 112 euro. De e140 (1 GB) kost 180 dollar - 150 euro. De Ultra II SD varieert in prijs van 55 dollar/45 euro (256 MB) tot 240 dollar/200 euro (2 GB).

NUwerk

Tip de redactie