AMSTERDAM - Een nieuwe maand, weer een hoop nieuwe digitale camera's. HP doet een aardige duit in het zakje met de Photosmart R817 en de R818. Dit zijn twee 5.1 megapixel camera's die beiden beschikken over een 5x optische zoom lens. Daarnaast hebben ze een 2 inch LCD-scherm en 15 fotografeer modes.

Het is in eerste instantie dan ook nogal zoeken naar de verschillen tussen de twee nieuwe digitale camera's. Het blijkt dat ze eigenlijk alleen verschillen van kleur. De R817 is verkrijgbaar in de kleur zilver, terwijl de R818 uitkomt in donker grijs metallic. Daarnaast ligt de R817 vanaf juli in de winkels en de R818 pas een maand later.

Met beide camera's is het natuurlijk ook mogelijk om video-opnames te maken. Deze hebben een resolutie van maximaal 640 x 480 pixels met 30 frames per seconde. Een stilstaand beeld uit een gemaakte video kan zonder tussenkomst van een pc uitgeprint worden.

Voor de HP camera's zijn een aantal aardige accessoires verkrijgbaar zoals een waterdichte behuizing. Hiermee is het mogelijk om tot een diepte van 40 meter foto's/filmpjes te maken. Daarnaast blijft toegang tot de belangrijkste functies mogelijk.

Ook is er een zogenaamd 'docking station' verkrijgbaar. Met bijgeleverde software kunnen foto's gedownload, geprint en ge-emaild worden direct vanaf de camera. Dit station kan ook de oplaadbare lithium-ion batterij opladen terwijl die in de camera zit. Daarnaast kan dit op een televisie aangesloten worden zodat foto's direct vertoond kunnen worden op een groter scherm.

De HP Photosmart R817 kost samen met het docking station 349 dollar, de R818 kost 399 dollar. Het is nog niet bekend wanneer de camera's in Nederland te koop zullen zijn.