AMSTERDAM - Toshiba is de eerste van de bekende MP3-speler producenten die gebruik maakt van 'perpindicular' opslagruimte. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om 40 gigabyte aan schijfruimte op een enkele 1,8 inch schijf te hebben.

Oude 40 gigabyte MP3-spelers hebben twee 20 gigabyte schijven op elkaar gestapeld, maar met behulp van de 'perpindicular' opslagtechniek hoeft dat niet meer. De nieuwe 40 GB Gigabeat die Toshiba uitbrengt, F41, is dus net zo dun als de huidige 10 en 20 GB versies. De F41 is 3 millimeter dunner dan zijn voorganger.

De F41 is een nieuwe versie van de eerder uitgebracht F40 in de Gigabeat reeks. Toshiba brengt ook nieuwe versies uit van de 10 en 20 gigabyte spelers, respectievelijk F11 en F21 genaamd. Deze zullen verkrijgbaar zijn in enkele nieuwe kleuren.


De Gigabeat F41

'Perpindicular' is het Engelse woord voor loodrecht en staat voor de manier waarop data wordt opgeslagen op de harde schijf. Op de website van Hitachi, het bedrijf dat harde schijven produceert voor onder meer Mac's iPod, staat de techniek duidelijk uitgelegd. Bekijk ook het educatieve -en tevens grappige- filmpje.


De nieuwe kleuren van Toshiba's Gigabeat F11