AMSTERDAM - Momenteel verschijnen er talloze inklapbare mobiele telefoons op de markt. Bijna allemaal beschikken ze over een digitale camera en hebben veel internetmogelijkheden. De Plugged-redactie kreeg de NEC N401i toegezonden: een i-mode toestel met digitale (video)camera en mp3-speler.

De zilverkleurige NEC N401i past met gemak in een handpalm. Het toestel meet namelijk 86x47x24 millimeter. De camera heeft een QVGA-scherm met 65.536 kleuren. Ook aan de buitenkant van het toestel zit een tweede kleurenschermpje waarop datum en tijd staan afgebeeld in twaalf kleuren.

Menu

Het is niet moeilijk om de bediening van de telefoon onder de knie te krijgen. De menustructuur van de telefoon is niet echt ingewikkeld. Op de 'desktop' valt eenvoudig de digitale camera of videocamera te selecteren.

Deze ingebouwde MPEG4-videocamera heeft een nachtverlichting. Hierdoor kun je ook bij avond opnames maken. Natuurlijk is een donkere kamer met deze nachtverlichting niet in één keer fel verlicht. Toch is het mogelijk om personen die dicht in de buurt zijn te filmen. Je kan de nachtverlichting natuurlijk ook gebruiken als zaklantaarn.

Burst

De camera beschikt over een 4x digitale zoom. Gemaakte filmpjes vallen via mail of i-mode mail te versturen. Foto's kunnen opgeslagen worden in verschillende beeldkwaliteit, namelijk superfijn, fijn, normaal, donker, persoon en binnen. Met de Burst-modus kun je 9 achtereenvolgende opnames maken.

Java games

Zoals al eerder vermeld, is het dus ook mogelijk om mp3'tjes te luisteren vanaf de NEC N401i. Er kunnen niet veel nummers op kwijt, doordat de telefoon een opslagcapaciteit heeft van 22MB. Op de telefoon kunnen ook Java-games gezet worden. Standaard staat er een voetbalspel op, maar het is ook mogelijk om andere spellen te downloaden.

i-Mode

Met i-Mode valt het hele internet af te struinen. De pagina's worden vrij duidelijk weergegeven op het toestel, hoewel het soms wel veel scrollen geblazen is. Het voordeel van i-Mode is dat je bijvoorbeeld ook in de trein teletekst of NU.nl kan raadplegen.

De NEC N401i beschikt tenslotte over een hele serie aan andere functies zoals een telefoonboek, kalender, takenlijst, klok en alarm, calculator, valutaomzetter, memo-functie en MMS.