AMSTERDAM - Cameratelefoons worden meer en meer een degelijke concurrent voor simpele digitale camera's. Daarom komt het Finse telecombedrijf met de N90, een cameratelefoontelefoon met een Carl Zeiss lens en 20x digitale zoom. Het is de eerste cameratelefoon die gebruik maakt van de professionele Carl Zeiss techniek.

In dezelfde week dat Nokia de N91 presenteerde, een smartphone dat wellicht een alternatief kan zijn voor MP3-spelers als de iPod mini, presenteerde Nokia de N90. Nokia verwacht dat dit jaar de markt voor cameratelefoons zal groeien tot vier keer zo groot als de markt voor digitale camera's.

De cameratelefoon heeft 2 megapixel resolutie, autofocus, macromode voor scherpe close-ups, flits en videomogelijkheid.

De 'flip and twist' Nokia N90 heeft twee schermen, één van 128x128 pixels die functioneert als zoeker voor de camera, en het hoofdscherm van 352x416 pixels. De telefoon heeft speciale knoppen bestemd voor de camerafunctie.

Video

De videofunctie van N90 maakt video's in MP4 formaat met een resolutie van 352 x 416 pixels en kan tot 8x digitaal inzoomen.

De camera heeft 31 MB intern geheugen. Voor extra geheugen gebruik je MMC-geheugenkaarten. De triband camera is geschikt voor umts en Bluetooth. Met behulp van Bluetooth kun je gemakkelijk draadloos de foto's uitprinten. Ook kun je de foto's delen via MMS, e-mail of door ze direct te uploaden naar webalbums op het internet.

De N90 wordt verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar, binnen enkele maanden dus.