AMSTERDAM - Nokialiefhebbers kunnen hun iPod mini voortaan thuislaten. Het Finse bedrijf heeft een nieuwe multimediatelefoon geïntroduceerd met 4 gigabyte schijfruimte. De Nokia N91 heeft ruimte voor een kleine 3.000 liedjes.

Nokia presenteert de smartphone vooral als de ultieme jukeboxtelefoon. "Wat de Nokia N91 bijzonder maakt, is dat hij altijd verbonden is. Je kunt onderweg nieuwe muziek downloaden, toevoegen aan je playlist en deze vervolgens delen met je vrienden", aldus Jonas Geust, Nokia's vice-president Music.

Op de voorkant van de N91 zitten bedieningsknoppen voor de muziekspeler, zoals play en stop. Als je deze naar beneden schuift, komen de cijfers tevoorschijn.

Bluetooth

De Nokia N91 heeft verscheidene verbindingstechnieken, zoals Bluetooth, WCDMA en WLAN. De N91 ondersteunt onder meer de muziekformaten MP3, M4A, AAC en WMA.


De nieuwe Nokia N91 smartphone heeft een 2 megapixel camera

Met behulp van de USB 2.0 verbinding kun je muziek van je pc gemakkelijk naar de N91 overzetten. Zo kun je ook nummers die je op je telefoon hebt gedownload, naar je computer kopiëren.

De telefoon heeft ook een 2 megapixel camera (ook video), een web browser en e-mailprogramma.

Kleurendisplay

De N91 weegt 160 gram en meet 113,1 x 55,2 x 22 millimeter. Het kleurendisplay (262.000 kleuren) is 176 x 208 pixels.

De telefoon zal naar verwachting eind 2005 wereldwijd in de winkels komen te liggen.