AMSTERDAM - Na maanden wachten, is het deze week zover. De Nintendo DS is vanaf 11 maart ook in Nederland te koop. De harten van veel gamefreaks zullen sneller gaan kloppen van de nieuwe gameconsole met twee LCD-schermen. Plugged mocht een week voor de grote release de Nintendo DS al uitproberen.

De Nintendo DS wordt geleverd met een AC adapter, herlaadbare batterij, polsbandje en een demo van het spel Metroid Prime Hunters.

De Nintendo DS heeft een opmerkelijk uiterlijk. De grijze behuizing doet wat denken aan de jaren '80. Eenmaal opengeklapt toont de gameconsole juist helemaal 2005. Dit komt natuurlijk voornamelijk door de twee LCD-schermen.

Gameboy Advance

Ook qua mogelijkheden komen verleden, heden en toekomst samen. Het is namelijk mogelijk om de 'oude' Gameboy Advance spellen op de Nintendo DS te spelen. Tegelijk met de release van de DS verschijnen 15 splinternieuwe spellen. In de toekomst zullen nog heel wat andere nieuwe spellen verschijnen. De spellen zijn fysiek gezien buitengewoon klein. Ze meten nog geen 3,5 bij 3,5 centimeter, wat enigszins te vergelijken is met SD-geheugenkaartjes. Pas op dat je ze niet kwijtraakt!

Alle knoppen zitten op de onderste helft van de Nintendo DS. Zo zitten aan beide kanten van het onderste LCD-scherm de control buttons: links de + controlpad, en rechts de A,B, X, en Y buttons. Daarnaast zijn er knoppen voor select, start en power. Op de 'schouders' van de Nintendo DS zitten ook twee knoppen die onder meer gebruikt worden voor schieten, zoals bij het meegeleverde spel Metroid Prime Hunters.

Gebruik

Genoeg over het uiterlijk. Want we zijn natuurlijk vooral benieuwd hoe het is om met de Nintendo DS te spelen. Eenmaal opgestart, verschijnt op het bovenste LCD-scherm een klok met kalender. Op het onderste scherm vallen de verschillende functies te selecteren.

Dit is op verschillende manieren mogelijk. Allereerst kun je met je vingers functies selecteren op het touchscreen. Daarnaast kun je selecteren met de stylus, een soort pennetje. Hier wordt een gameconsole opeens verenigd met een PDA. De stylus bewaar je achterin het toestel. De bediening van de Nintendo DS valt vrij eenvoudig onder de knie te krijgen.

Games

Zoals al eerder verteld wordt de Nintendo DS standaard geleverd met een demo van het spel Metroid Prime Hunters. Beide schermen beschikken over een resolutie van 256x192 pixels en 260,000 kleuren. En dat valt te zien. Grafisch gezien is het spel dik in orde. Inhoudelijk lijkt het spel enigszins op Unreal Tournament. Oftewel: flink knallen op vreemde beesten.

We probeerden ook de Nintendo DS versie van Super Mario uit. Een heel ander spel dan bijvoorbeeld die van de 'klassieke' Nintendo. Binnen de kortste keren is dit spel onder de knie te krijgen. Net als bij het demo spel wordt het onderste scherm gebruikt om een plattegrond weer te geven.

Draadloos

Met de Nintendo DS kun je met 16 gamers in contact komen via de draadloze technologie. De afstand waarbinnen spelers met elkaar in contact kunnen komen varieert van 1 tot 30 meter.

Conclusie

Het lijkt er op dat de Nintendo DS een bijzondere nieuwe stap is in de wereld van de gameconsoles. Dit komt door de combinatie van twee LCD-touchscreens, hoogwaardige beeldkwaliteit en multiplayer-mogelijkheden.