OSAKA - Als Fujifilm enkele nieuwe camera's uitbrengt, kan Panasonic natuurlijk niet achter blijven. Het Japanse bedrijf komt met vijf nieuwe Lumix modellen van digitale camera's. Alle vijf maken ze gebruik van O.I.S., een techniek die helpt om ook zonder statief makkelijk scherpe foto's te maken.

De FZ-lijn (compacte camera's met 12x zoom) van Panasonic krijgt er twee modellen bij, de zilveren 4 megapixel DMC-FZ4 en de zwarte 5 megapixel DMC-FZ5. De FZ5 heeft een groter LCD-scherm dan de vorige versies, 1,8 inch. Het scherm van de FZ4 is 1,5 inch.


De voor- en achterkant van de Lumix FZ5

Gecombineerd met een digitale zoom kunnen de FZ camera's tot 48x inzoomen. Om te voorkomen dat het vergrote beeld te vaag wordt, maken de camera's gebruik van Panasonic's MEGA O.I.S.-techniek. O.I.S. staat voor Optical Image Stabilizer. Volgens Panasonic stabiliseert die techniek het beeld ook als je zonder statief ingezoomde foto's maakt.


De 5 megapixel FZ5 van bovenaf

Camerafabrikanten houden ervan om te vertellen dat zij de snelste camera hebben, zo ook Panasonic. In het persbericht zegt het bedrijf dat de FZ5 foto's maakt binnen 0,008 seconde na het indrukken van de fotografeerknop. De FZ4 doet het in 0,006 seconden. De tijd die de camera's vervolgens nodig hebben om een nieuwe foto te maken is 0,4 en 0,3 seconden voor de FZ5 en FZ4 respectievelijk.


De FZ4

Verschil tussen de twee camera's is dat de FZ4 geen en de FZ5 wel audio heeft bij video-opnames. De eerste wordt geleverd met een SD-card van 8 MB, de tweede met één van 16 MB. Beide camera's maken gebruik van het verouderde en relatief trage USB 1.1 voor dataoverdracht.


De Panasonic LZ2 van 5 megapixel

Ook Panasonic's andere Lumix camera's gebruiken USB 1.1. De compacte 4- en 5-megapixel camera's in de LZ-lijn hebben net als de FZ's MEGA O.I.S., maar heeft 'slechts' 6x optische zoom. De DMC-LZ1 en -2 hebben 14 megabyte intern geheugen en kunnen daarnaast gebruik maken van SD- en MMC-cards. Als energiebron heb je twee AA-batterijen nodig.

Eveneens gebruik van traditionele AA-batterijen maakt de DMC-LS1, een 'entry-level' camera van 4 megapixel en 3x optische zoom. Deze Lumix heeft ook MEGA O.I.S., 14 MB intern geheugen en een 2 inch LCD-scherm.