AMSTERDAM - Over enkele weken vindt in Florida een van 's werelds grootste fotografiebeurzen plaats. Camerafabrikanten presenteren er hun nieuwste producten. Als opwarmertje heeft Fujifilm enkele nieuwe camera's aangekondigd, waaronder de zeer compacte 5 megapixel FinePix Z1.

De FinePix Z1 is een digitale camera met 5.1 megapixel en is slechts 18,6 mm dik, minder dan een pak kaarten. Het is de eerste camera van Fujifilm met een 'opgevouwen' zoomlens. De camera blijft dus net zo dun, ook als je met de camera inzoomt (tot 3x optisch).


De FinePix Z1 van Fujifilm komt met een 2,5 inch LCD-scherm

Langzaam maar zeker verdringt bij digitale camera's het LCD-scherm de optische zoeker. De nieuwe FinePix heeft ook geen zoeker, alleen een groot LCD-scherm van 2,5 inch. Ron Gazzola, Marketing Manager voor Fujifilm praat het gebrek aan optische zoeker goed in een persbericht van Fujifilm. "Na uitgebereid onderzoek hebben we geconcludeerd dat consumenten tevreden zijn met alleen een LCD-scherm zolang deze groot genoeg en duurzaam is, en goed werkt bij weinig licht. De geavanceerde LCD van de FinePix Z1 heeft al die kwaliteiten."


De Z1 in zilveren uitvoering

De camera wordt geleverd met een lithium ion-batterij. Volgens Fujifilm heeft het apparaatje een opstartsnelheid van 0,6 seconde en heeft de Z1 slechts een honderdste van een seconde nodig om een foto te maken.

De FinePix Z1 komt in juni uit in twee kleuren: zwart en zilver. De Amerikaanse adviesprijs is $449,95 (ongeveer 350 euro).


De FinePix F10 van 6,3 megapixel

Naast de Z1 heeft Fujifilm nog drie andere digitale camera's uitgebracht. De FinePix F10 is een 6.3 megapixel camera met eveneens een 2,5 inch LCD-scherm en 3x optische zoom. Volgens Fujifilm kun je 500 foto's maken op één opgeladen (lithium ion) batterij. In april zal de camera in de winkel liggen voor $499,95, iets minder dan 400 euro.


Dit is de 5,2 megapixel uitvoering van de twee nieuwe digitale camera's in Fujifilm's A-serie

Ten slotte introduceert Fujifilm twee "beginners-camera's", de FinePix A345 en de FinePix A350, met respectievelijk 4,1 en 5,2 megapixel. Vanaf maart zijn deze twee camera's te koop. De adviesprijs voor de A345 is $249,95 (iets onder tweehonderd euro), de A350 gaat $299 kosten, ongeveer 235 euro.