PARIJS - Tijd vormt voor Nintendo een belangrijke factor in de strijd op de markt voor draagbare spelcomputers. De Japanse onderneming kondigde aan dat haar nieuwe 'handheld' Nintendo DS 11 maart in Europa zijn debuut zal maken. Dat is sneller dan verwacht en ook eerder dan Sony zijn Playstation Portable (PSP) op de markt zal brengen.

De verwachting is dat Nintendo en Sony dit jaar een felle slag met elkaar zullen voeren om de gunst van de gamefanaten. Nintendo heeft daarbij een voorsprong. De spelcomputerfabrikant lanceerde eind vorig jaar de DS al in de Verenigde Staten en Japan.

De PSP, de eerste draagbare spelcomputer van Sony, is alleen nog maar in Japan te koop. Nintendo verwacht eind maart 6 miljoen DS-computers te hebben verkocht. Sony mikt op 3 miljoen voor de PSP.

Om kopers te lokken biedt Nintendo de spelletjes voor de DS ook goedkoper aan dan die voor een Gameboy, waarmee de onderneming sinds 1989 de markt voor draagbare spelcomputers domineert. De spellen zullen tussen de 30 en 40 euro gaan kosten. Gameboy-exemplaren kosten rond de 45 euro.