TAIPEI - Een Taiwanees technologiesyndicaat heeft een memory card ontwikkeld die twee keer zo snel is als USB 2.0, maar toch goedkoper is dan andere geheugenkaartjes. De M¼-Card is compatibel met het populaire Secure Digital (SD) evenals met MultiMediaCard (MMC).

M¼-Card staat voor micro ¼ kaart. Het syndicaat, de M¼-Card Alliance, bestaat uit onder meer een aantal geheugenkaartfabrikanten en een semi-overheidsinstituut genaamd de Industrial Technology Research Institute (ITRI).

Volgens Liu Chih-yuan, voorzitter van de M¼-Card Alliance is de dataoverdracht van de geheugenkaart twee keer zo snel als USB 2.0 en heeft de kaart slechts een derde of een vierde van de energie nodig. "Dat is onze kracht", aldus de voorzitter. "Het is een snelle en energiezuinige kaart."

Het online magazine EE Times meldt dat de M¼-Card Alliance bezig is met het afronden van de ontwikkeling. Het schrijft dat de kaart tegen het einde van het jaar officieel wordt geïntroduceeerd.

Veel apparaten maken gebruik van geheugenkaartjes als opslagmiddel, zoals digitale camera's, mobiele telefoons of PDA's.