AMSTERDAM - Twee weken na de presentatie van de iPod Shuffle en de Mac Mini op de Macworld Expo gaan er al geruchten over de nieuwe generaties iPod en iPod mini. Volgens bronnen van het online magazine Think Secret, dat vaker via anonieme bronnen aan betrouwbare informatie is gekomen, is Apple bijna gereed met de ontwikkeling van een nieuwe 5 GB versie van iPod mini.

De nieuwe iPod mini zou als codenaam 'Q22B' hebben en wordt intern bij Apple 'Osiris' genoemd. De audiospeler zal waarschijnlijk verkocht worden met een harddrive van 5 gigabyte. Volgens Think Secret's bronnen zal het bedrijf Seagate de 5 GB harddrive leveren, in plaats van Apple's huidige leveraar Hitatchi.

Verwacht wordt dat 'Q22B' begin februari af is, maar dat het zeker nog een maand kan duren voor Apple het product aankondigt.

Informatie over de vijfde generatie iPod, de MP3-speler waar het allemaal mee begon, is volgens Think Secret ongelooflijk schaars. Apple heeft namelijk bijzondere maatregelen genomen om zo min mogelijk informatie te laten uitlekken. Toch heeft Think Secret enkele praatwillige bronnen kunnen vinden. Deze zeggen dat de herkenbare witte kleur van de iPod ingeruild gaat worden voor een meer zilverkleurige tint, zoals de Mac Mini en de PowerBook.

80 gigabyte

Deze nieuwe generatie iPod zou wel eens een harddrive van 80 gigabyte kunnen krijgen. De verwachting is dat Apple daarvoor aanklopt bij Toshiba, die later dit jaar een dergelijke 1,8-inch harddrive op de markt brengt.

De auteurs van Think Secret kregen begin januari een proces aan hun broek omdat ze geheimen over de Mac Mini onthulden. De website schreef meer dan een week voor de officiële presentatie op Macworld Expo gedetailleerd over Apple's basiscomputer zonder beeldscherm.