SAN FRANCISCO - De Amerikaanse computerfabrikant Apple gaat de enorme populariteit van zijn digitale muziekspeler iPod verder uitbreiden met eenvoudigere en goedkopere versies. Topman Steve Jobs presenteerde dinsdag op de jaarlijkse Apple-beurs Macworld in San Francisco een tweetal exemplaren van de iPod Shuffle met een geheugen van 512 megabyte en 1 gigabyte.


Steve Jobs van Apple toont de splinternieuwe iPod Shuffle op de MacWorld Expo

Shuffle

De iPod Shuffle heeft zijn naam te danken aan het feit dat de nieuwe mp3-speler de nummers altijd door elkaar afspeelt. De karakteristieke scrollwheel en een display ontbreken op het nieuwe model. Muziek overzetten van een computer op de nieuwe iPod gaat heel eenvoudig. De iPod Shuffle kan namelijk zonder kabel in de computer worden gestoken.

De versie met 500 megabyte kan 120 nummers opslaan en zal 99 euro kosten. De vesie met 1 gigabyte zal 50 euro duurder zijn. De aankondiging kwam niet als een verrassing. Vooruitlopend op de Macworld gingen op de fansites van Apple al geruchten over de komst van de nieuwe iPods.

Harde schijf

Apple begeeft zich met de iPod Shuffle voor het eerst op de markt voor muziekspelers zonder harde schijf. Vele ondernemingen zijn hierin al actief, maar Apple verwacht hoge ogen te kunnen gooien door het sterke imago van de 'gewone' iPods met een geheugen van 4 tot 60 gigabyte. Daarvan heeft de onderneming in het vierde kwartaal van 2004 alleen al 4,5 miljoen stuks verkocht.

Miniversie

Vorig jaar breidde Apple zijn iPod-familie uit met een gekleurde miniversie van zijn veelgeroemde witte exemplaren. Ook kwam er een versie waarop foto's konden worden opgeslagen en voor de echte liefhebbers een door de Ierse popband U2 gesigneerd exemplaar.