AMSTERDAM - Het Amsterdamse bedrijf Secure Internet Machines (SIM) heeft een computer ontwikkeld waar je niet zelf software op kunt installeren. De simPC is gericht op gebruikers die een makkelijke en veilige computer willen, bijvoorbeeld senioren.

Met een simPC kun je internetten, bankieren, bellen, spelletjes doen, foto's van een digitale camera beheren en films en muziek afspelen. De computer zou volledig stil zijn en 30 procent van de stroom gebruiken die een normale PC nodig heeft. Opstarten kost minder dan 40 seconden. Het is niet mogelijk om grote bestanden te downloaden, cd's of dvd's te branden, en video's te bewerken.

Vanaf 2 mei zal de simPC te koop zijn in drie modellen. Het basismodel kost 299 euro en heeft het formaat van een videoband. Daarnaast is er een model met een beveiligde WiFi verbinding voor 349 euro. Tenslotte beschikt het model 'simPC scherm' over een 15 inch tft monitor en kost 479 euro.

Het gebruik van een simPC kost 10 euro per maand voor onder meer spamfiltes en virusscanners. Daarnaast moet de gebruiker de beschikking hebben over ADSL (vanaf 512 Kb downstream).