AMSTERDAM - Digitale camera's, telefoons, PDA's: veel elektronische apparaten maken tegenwoordig gebruik van Secure Digital (SD) geheugenkaarten. Om de informatie van de kaart op je computer te krijgen, had je veelal een kaartlezer of een kabel nodig. In opkomst zijn de SD-kaarten met ingebouwde USB-plug.

SanDisk, naar eigen zeggen 's werelds grootste producent van SD-kaartjes, heeft een SD-kaart ontwikkeld die je open kunt klappen en in je USB-ingang stoppen. Je kunt dus gewoon je kaartje uit je digitale camera halen en direct in je pc of laptop stoppen om de foto's te uploaden.


SanDisk is van plan de kaartjes een capaciteit van 1 gigabyte te geven

Het ding maakt gebruik van USB 2.0, de snellere variant. Het kaartje knippert als hij wordt gebruikt als USB-drive. SanDisk verwacht dat de nieuwe kaartjes geproduceerd zullen worden met capaciteiten tot 1 gigabyte. Het bedrijf belooft meer informatie te geven tijdens de Photo Marketing Association show in februari in Florida.


De Digimaster Double Card

Er bestond al eerder een SD-kaart dat tegelijk functioneerde als USB flash drive. Het Taiwanese bedrijf Digimaster introduceerde eind vorig jaar de Double Card. Deze heeft echter niet het flip-mechanisme van SanDisk.

De prijs van de SanDisk is nog niet bekend, de Digimaster Double Card kost 880 Taiwanese dollar (ongeveer 20 euro) voor 128 MB en 1280 Taiwanese dollar (ongeveer 30 euro) voor 256 MB.