AMSTERDAM - Sinds het enorme succes van de iPod zijn mp3-spelers reuze populair. Maar langzamerhand gaan we een ander, nieuw tijdperk in. Namelijk dat van de draagbare videospelers. Zo gaan dit jaar in Nederland de Playstation Portable en Nintendo DS in de verkoop. Op beide portable spelcomputers is het ook mogelijk om films te kijken. Plugged nam twee weken lang de Creative Zen Portable Media Center onder de loep. Hiermee kun je films, tv-programma's én foto's bekijken, maar ook mp3's luisteren.

De Creative Zen Portable Media Center wordt geleverd met een netadapter, herlaadbare Li-Ion-batterij, beschermend draagtasje, oortelefoon, USB 2.0-reiskabel, video- & line-outkabel, beknopte gebruiksaanwijzing en tenslotte een installatie-cd met daarop Windows Media Player 10 en een handleiding van 55 pagina's in PDF formaat.

Wat als eerste opvalt als je de Creative Zen Portable Media Center uit de doos haalt is dat deze beduidend groter en zwaarder is dan de meeste mp3-spelers. De speler van Creative weegt 340 gram en meet 144mm x 80,7mm x 27mm. Ter vergelijking: de populaire iPod weegt bijna de helft minder en meet 10,4 x 6,1 x 1,4 cm. En dan hebben we het nog niet eens over de iPod mini.

Bestanden overzetten

De Creative Zen is niet plug-and play. Daardoor moet eerst de bijgeleverde cd geinstalleerd worden. Hierna start automatisch Windows Media Player 10 op. Dit programma spoort automatisch alle mediabestanden die op je computer staan op en synchroniseert deze naar de Creative speler. Via USB 2.0 kunnen bestanden in een behoorlijk rap tempo overgezet worden. Beschik je nog over USB 1.1 dan kan dit een vrij tijdrovend werk zijn. Zeker als je in één keer de 20 gigabyte aan schijfruimte wilt vullen.

Met name het overzetten van complete divx films kan tot een paar uur duren als je niet beschikt over USB 2.0. Doordat de Creative Zen Portable Media Center geen divx-bestanden ondersteunt, moeten deze eerst omgezet worden naar .wmv bestanden. Dit geldt ook voor DVD's.

Bediening

Het wachten wordt beloond als alle media bestanden op de speler staan. Het menu komt erg overeen met dat van Windows Media Center. Je kunt kiezen uit my tv, my music, my pictures, my video's en settings. De bediening zal voor de meeste mensen weinig problemen opleveren. Met de buttons aan de linkerkant scroll je eenvoudig door de bestanden die je op de speler hebt gegooid. Wil je weer terug naar het begin van het menu, dan hoef je alleen maar even op de 'Windows logo-knop' te drukken.

Standaard staan er al enkele mediabestanden op de Creative Zen. Zo kun je luisteren naar muziek van Johnny Cash, KC & The Sunshine Band, maar ook Beethoven. Maar we zijn natuurlijk vooral benieuwd naar het bekijken van films. Zo kunnen we gelijk al kijken naar vijf 'klassieke' filmmomenten uit onder meer Jaws, Jurassic Park en Back to the Future.

De beelden lopend vloeiend en zijn helder van kleur op het LCD-scherm met een resolutie van 320 x 240 pixels. Dit schermpje is 9.65 cm breed. Wel weerspiegelt de speler nogal in het zonlicht en zijn vingerafdrukken zeer snel te zien. Gelukkig is met behulp van het geluid via de oordopjes een film goed te volgen.

En dus verandert die saaie en overvolle trein opeens in een aangename bioscoop. Ok, welliswaar is de film dit keer te zien op een klein lcd-schermpje, maar toch. Je betrapt jezelf erop dat je hardop aan het lachen bent in die overvolle coupé om de film Finding Nemo.

Foto's

Geen zin in films? Natuurlijk is de Creative ook te gebruiken als mp3-speler. Albums staan overzichtelijk geordend. Ondertussen is het mogelijk om foto's te bekijken die op de Creative Zen Portable Media Center staan.

Gebruikers die geen zin hebben om naar dat 'kleine' lcd-schermpje te kijken, kunnen de speler ook aansluiten op een televisie via de video- & line-outkabel.

De toekomst

De Creative Zen Portable Media Center laat zien dat portable movie players absoluut de toekomst hebben. Natuurlijk kijken we reikhalzend uit naar de Playstation Portable en de Nintendo DS. Benieuwd in hoeverre deze spelcomputers de beeldkwaliteit kunnen evenaren.

De Creative Zen Portable Media Center is in Nederland te koop voor zo'n 500 euro.