UTRECHT - Voor alweer de 28e keer vinden in de Jaarbeurs in Utrecht de jaarlijkse HCC Dagen plaats. Voor de derde keer is de computerbeurs in combinatie met Gamexpo. NU.nl was aanwezig op de openingsdag.

De HCC Dagen worden altijd massaal bezocht door computergebruikers uit het hele land. Kwamen bij de eerste bijeenkomsten nog vooral de fanatieke hobbyisten, nu komt jong en oud op de beurs af. Nog tot en met zondag 14 november kun je er terecht.

Met circa 100.000 bezoekers per jaar is het de grootste computerconsumentenbeurs van de Benelux. Vrijdagmiddag is het echter niet al te druk en is het mogelijk om zonder veel moeite van stand naar stand lopen.

Aandacht

Net zoals op de markt (weet u nog, van vroeger) proberen de standhouders de aandacht te trekken. De ene doet dat door middel van dames met strakke witte T-shirts, de ander door een presentator die, soms geforceerd, soms leuk, het publiek probeert bij zich te houden. Zo deelt een man in goudkleurig kostuum een home cinema set uit in ruil voor enkele kerstliedjes.


Deze handelaar probeert de aandacht te trekken met een rookmachine en het weggeven van tasjes

Er wordt flink wat weggegeven op de HCC Dagen en voor wie van openingstijd (10:00) tot sluitingstijd (17:00) actief op jacht gaat naar deze giveaways, is het een koud kunstje om de toegangsprijs van 12 euro terug te verdienen. Ook maken handelaren gebruik van de beurs om te stunten met hun prijzen of producten bij opbod te veilen.


Bij de stand van Mycom worden allerhande producten geveild

De HCC Dagen zijn ook een gelegenheid voor fabrikanten om hun nieuwste producten te promoten. Zo was Creative er bijvoorbeeld om zijn Zen Micro MP3-speler te laten zien. De Zen Micro is Creative's antwoord op de iPod mini van Apple, die overigens afwezig was op de beurs. Jammer, want met de gigantische populariteit die de iPod geniet, had Apple weinig verkeerd kunnen doen. En de beurs zou bij uitstek een mooie gelegenheid zijn om de nieuwe iPod Photo te showen. Gemiste kans, helaas.


Geen officiele iPod-stand, maar wel 'the next best thing': Creative's Zen Micro

De organisator van de HCC Dagen, de HCC vereniging, bestaat al sinds 1977. De vereniging heeft ongeveer 200.000 leden. Ook zijn er allerlei subgroepjes en regionale afdelingen. Een hal van de Jaarbeurs is geheel gevuld met stands van de verschillende clubs.


De Flight Simulator Gebruikers Groep heeft zes schermen opgehangen en geeft een demonstratie van een perfecte landing op een gesimuleerde versie van luchthaven Schiphol

Gamexpo

Voor de derde keer vond tegelijk met de HCC Dagen de Gamexpo plaats. Een beetje gamesliefhebber kan hier uren blijven. Vrijdag kan dat ook gemakkelijk zonder veel dringen geblazen. Wie een videospelletje wil spelen, hoeft niet lang op zijn beurt te wachten.


Twee bezoekers spelen hier het Nintendo-spel Donkey Konga, waarbij je gebruik moet maken van twee bongo-drums om je tegenstander te verslaan

Niet alleen Nintendo, maar ook Xbox, Playstation en Sega zijn vertegenwoordigd op de beurs. Wil je even terug in de tijd, dan zijn er ook de ouderwetse speelkasten, waarop je weer als vroeger Mortal Kombat kunt spelen of een potje flipperen. Je moet er wel zelf geld in stoppen.


Op de Gamexpo kan zelfs ouderwets getafelvoetbald worden

De Gamexpo is overduidelijk gericht op jongeren. Het grote TMF-podium produceert een geluid die vele stands verderop te horen is. De VJ's Renate Verbaan en Mental Theo zijn ook van de partij. Bezoekers kunnen het tegen de presentatoren opnemen in een partijtje gamen.


VJ Mental Theo is ook DJ en liet dat op de Gamexpo merken ook. Het jonge publiek genoot zichtbaar van de keiharde dancebeats, maar leden van de oudere generatie liepen vaak snel door

TMF Game Awards

De muziekzender hield voor de eerste keer de TMF Game Awards. Zaterdagavond werden de prijzen uitgereikt. Doom 3 won de prijs voor beste spel en beste grafische spel. GTA San Andreas won de New Hit Award en oud-minister Frank de Grave van Defensie reikte de prijs uit voor het beste strategische spel, The Sims: BustinOut.

Het pad van de Jaarbeurs naar het Centraal Station van Utrecht is dit weekend een onophoudelijke stroom van dagjesmensen, gamers en fanatieke computerliefhebbers. De Nederlandse Spoorwegen hebben hier handig op ingespeeld door een gratis kruierservice in te zetten.


Enthousiast spreken leden van de NS Kruierservice mensen aan die met grote dozen de Jaarbeurs uitkomen

Of de HCC Dagen/Gamexpo opnieuw zo'n 100.000 bezoekers zal ontvangen, is nog niet te zeggen. Het slechte weer van vrijdag kan veel mensen misschien hebben gestimuleerd om thuis te blijven. De goede weersvoorspelling voor zondag kan de organisatie misschien helpen, zodat HCC haar beurs de grootste van de Benelux kan blijven noemen.