AMSTERDAM - iPod liefhebbers kunnen deze week hun lol niet op. Fabrikant Apple heeft deze week namelijk de iPod Photo en de iPod U2 Special Edition gepresenteerd. Met die eerste speler kun je voor het eerst ook foto's bekijken op een iPod. Beide nieuwe iPods zijn inmiddels te bestellen.

De iPod Photo onderscheidt zich van de populaire standaard iPods doordat je er foto's mee kunt kijken op een kleurenschermpje. Dit schermpje van 2 inch groot heeft een resolutie van 220x176 pixels en kan 65.536 verschillende kleuren weergeven.

De nieuwe iPod wordt uitgebracht met een harde schijf van 40 en 60 gigabyte. Deze laatste harde schijf biedt ruimte voor maximaal 15.000 muzieknummers of 25.000 foto's. De foto's die op de iPod staan worden in eerste instantie weergegeven in een thumbnail overzicht met 25 foto's.

Televisie

De vraag is natuurlijk hoe de foto's er op zo'n klein schermpje uit komen te zien. Je kunt de speler van Apple in ieder geval met een bijgeleverde AV-kabel met een televisie verbinden. Op deze manier kun je een fotopresentatie aan vrienden of familie geven terwijl op de achtergrond de muziek van de iPod speelt. Foto's kun je uploaden naar de iPod met iTunes versie 4.7.

Een andere verandering aan de nieuwe iPod is de batterijcapaciteit. Dit keer is de levensduur van de batterij verhoogd naar 15 uur als je alleen naar muziek luistert. Worden er foto's bekeken tijdens het luisteren dan daalt de levensduur helaas naar zo'n 5 uur.

De iPod Photo met 40 gigabyte opslagruimte gaat 549 euro kosten, het model met 60 gigabyte kost 659 euro.

iPod U2 Special Edition

Apple presenteerde deze week dus ook de iPod U2 Special Edition, waar we eerder deze maand op Plugged al over schreven. Opvallend aan deze iPod is vooral het nieuwe design. Het traditionele wit heeft plaatsgemaakt voor zwart met een roodgekleurd scrollwiel. Daarnaast staan op de achterkant van deze iPod de handtekeningen van de leden van U2 gedrukt.

Kopers van de iPod krijgen naast de speler een poster van de band van zanger Bono en een kortingsbon. Met deze bon krijg je 50 euro korting als je bij de iTunes Music Store 'The Complete U2' aanschaft. Deze collectie bevat onder meer alle nummers van de U2 -albums en niet eerder uitgebrachte songs.

De U2 Special Edition heeft een harde schijf van 20 gigabyte. De levensduur van de batterijen is 12 uur. Qua bediening is de nieuwe iPod volledig hetzelfde als die van een normale iPod.

De U2 versie van de populaire iPod kost 389 euro