AMSTERDAM - Het heeft even geduurd, maar de dames en heren bij Sony zijn eindelijk wakker. Na ontwaakt te zijn uit een lange droom over hun eigen ATRAC-formaat, gaat het bedrijf eindelijk overstag. De zojuist geïntroduceerde Walkman is de eerste audiospeler van Sony die MP3's afspeelt.

"Bij Sony zijn we bewust van de behoeftes van muziekliefhebbers", aldus Gregory Kukolj van Sony Europe in een persbericht. Het bedrijf heeft lang vastgehouden aan haar eigen ATRAC-formaat, maar blijkbaar is er eindelijk iemand geweest die de audio-afdeling van Sony heeft verteld dat zo'n beetje de hele wereld gebruik maakt van een audioformaat genaamd MP3 en bijna niemand Sony's ATRAC3 gebruikt. De nieuwe Walkman NW-E99 en NW-E95 speelt dus MP3 af, evenals de formaten WMA, WAV en ATRAC3.


De Sony Walkman heeft een éénregelig LCD-display

De Walkman is nostalgisch vernoemd naar de populaire cassetterecorder, uit de tijd dat Sony nog voorop liep met draagbare audioapparatuur. De NW-E95 heeft 512 megabyte geheugen, de NW-E99 1 gigabyte. Het display is vrij primitief: slechts één regel op het LCD-scherm.

Batterij

De Walkman scoort wel punten op de levensduur van de batterij. Volgens Sony heeft de consument maar liefst 70 uur afspeeltijd op één AAA-batterij. Het apparaat weegt veertig gram en komt eind november alleen in Europa op de markt.

Volgens persbureau Reuters gaan de NW-E95 en de NW-E99 respectievelijk 200 en 240 euro kosten.

Het apparaatje is kleiner dan een creditcard en slechts één centimeter dik is. "Het is een speler voor mensen die niet per se hun gehele muziekcollectie op zak willen hebben, maar voor hen die aardig wat muziek willen op een speler die je om je nek kan dragen", aldus woordvoerder Jean-Baptiste Duprieu tegen Reuters.