AMSTERDAM - Samsung heeft 's werelds eerste mobiele telefoon gepresenteerd die beschikt over een digitale camera met een resolutie van 5 megapixel. De Zuid-Koreaanse fabrikant verwacht dat door de komst van deze telefoon de cameratelefoons met 1 tot 2 megapixel van de markt zullen verdwijnen.

De nieuwe Samsung telefoon heeft een micro lens module die twintig keer zo klein is als die van een normale digitale camera. Samsung heeft de kleine lens ontwikkeld in samenwerking met de Japanse lensmaker Asahi Pentax.

De 5-megapixel cameratelefoon is de eerste die over een TFT-LCD display beschikt en 16 miljoen verschillende kleuren kan weergeven. Dat is zestig keer meer dan de bestaande camera's. De telefoon heeft verder een mp3-speler en een camcorder functie. De telefoon beschikt over een geheugen van 92 MB en kan op een televisie aangesloten worden.

SK Telecom heeft gemeld dat het voor het einde van dit jaar een door Samsung geproduceerde mobiele telefoon zal presenteren met een 10-megapixel camera.