ZOETERMEER - Het wordt steeds duidelijker dat de mobiele telefoon een persoonlijke vriend wordt. Siemens probeert dat in ieder geval uit te dragen met de komst van de eerste mobiele telefoon die met contact-, druk- en trillingssensoren is uitgerust.

De eerste wordt vrijdag 22 oktober gepresenteerd tijdens de entertainment- en elektronicabeurs I-trendz in de Jaarbeurs Utrecht.

Strelingen

In de behuizing van de CX70 Emoty zitten sensoren die reageren op strelingen of bewegingen door het toestel te dragen of het te schudden. De sensoren voelen aan in welke stemming de gebruiker is en vertalen dat in een gezichtje. Dat kan weer via multimediamessaging (mms) worden verstuurd.

De telefoon meet 115 x 56 x 24 mm en is 115 gram. Het TFT-scherm van 132x176 pixels heeft 65.000 kleuren. De CX70 is voorzien van VGA-camera, tri-band en heeft 9,5 MB geheugen. De mobiel werkt op een Litium Ion-batterij.

Ondertussen werkt Siemens aan al weer de nieuwe generatie gevoelige minichips; gassensoren die tijdig waarschuwen wanneer bijvoorbeeld de ozonbelasting te gevaarlijk wordt, of als de pollen opkomen en de neus prikkelen of wanneer er brand dreigt uit te breken. Ook de sporter kan ermee op pad, want de mobiel houdt straks ook de pols- en hartslag in de gaten.


De sensoren van de Siemens CX70 Emoty voelen aan in welke stemming de gebruiker is en vertalen dat in een gezichtje