AMSTERDAM - Een robothond is nooit te oud om nieuwe kunstjes te leren. Dat heeft Sony bewezen met de derde generatie van zijn elektronische hond Aibo. Met de nieuwe Aibo Mind 2 software kan het robothondje gezichten en stemmen herkennen, een dansje doen en je 's ochtends wakker maken. Je hoeft niet bang te zijn voor Aibo, want hij bijt nog steeds niet.

De robothond beschikt over een camera waarmee hij opnames kan maken. Op deze manier kan de robot ook als echte waakhond functioneren. Ook kan de elektronische hond e-mails met foto's versturen. Zo kan het baasje overal zien wat er in huis gebeurt. Komt er een nieuwe e-mail binnen, dan leest Aibo deze persoonlijk voor.

Het hondje heeft sensoren op de rug, de kop en onder de kin, die worden gebruikt om de Aibo dingen te leren. Geef je het beestje een flinke tik op de rug, dan staat dat gelijk aan stout. Aibo weet dan dat vertoond gedrag niet gewaardeerd wordt. Als Aibo zich lief gedraagt, aai je hem onder de kin. Dit associeert hij met goed gedrag. Z'n reactievermogen is sterk verbeterd. Aibo reageert nu al na 1 seconde op stemmen in plaats van na 7 seconden.

Meer trucjes

Maar het hondje kan nog meer trucjes. Zo kan hij mp3's afspelen die via een draadloze verbinding van een computer opgehaald worden. Daarnaast kan hij je elektronische agenda bijhouden en je 's ochtend op tijd wakker maken. Voordeel van Aibo is dat hij niet op tijd eten hoeft te krijgen. Hij redt zichzelf wel en als z'n batterij bijna leeg is, gaat hij niet naar z'n mandje, maar naar zijn oplaadstation.

Het nieuwe model, de ERS-7M2/W en ERS-7M2/B, is vanaf de tweede helft van november te koop zijn voor 1900 dollar. Wie al een oud robothondje in huis heeft van Sony kan zijn Aibo upgraden voor 100 dollar.