Soms moet je niet te snel van een product onder de indruk zijn. Een paar weken geleden waren we enthousiast over de kleine My Digibank met 1,5 gigabyte opslagruimte. Dit keer testen we de Freecom FHD-XS, een externe harde schijf van 20 gigabyte. Even rekenen…dat is ruim dertien keer zoveel!

In de doos treffen we de Freecom FHD-XS aan en een cd-rom met daarop een handleiding en twee softwareprogramma's: Freecom Personal Media Suite en Acronis True Image.

Gebruik
Mogelijkheden
Vormgeving
Software
Prijs / kwaliteit

De Freecom FHD-XS ziet er vrij strak uit. Het apparaatje is donkergrijs van kleur, meet 8,5 x 8,7 x 1,2 centimeter en weegt zo'n 150 gram. Helaas staat de merknaam Freecom wat overdreven groot op de aluminium behuizing. In deze behuizing zit een USB-stekker verwerkt, die je er 90 graden uit kan draaien. Vervolgens plug je de FHD-XS op een vrije USB-poort. Op computers met een besturingssysteem na Windows '98 is het opslagapparaat plug-and-play.

Hoge snelheid

Hierna kun je bestanden verslepen naar het nieuwe station. De theoretische overdrachtssnelheid is hoog, 480Mbps, door de aanwezige USB 2.0-aansluiting. Hieruit haalt de FHD-XS ook zijn voeding. De opslagcapaciteit is 20 gigabyte, maar er is ook een versie van 40 gigabyte leverbaar. Je kunt dus heel wat muziek, programma's en films verslepen.

Software

Het valt aan te raden om ook de bijgeleverde software te installeren. Freecom Personal Media Suite en Acronis True Image zijn namelijk programma's waarmee je het optimale uit het opslagapparaat kan halen.

Als je het programma Freecom Personal Media Suite opent verschijnen drie verschillende functies: 'Secure &Compress', 'Freecom Sync' en 'Autorun'. Als je op die eerste klikt, krijg je de mogelijkheid om programma's, mappen en bestanden te (de)coderen en comprimeren. Dit voorkomt dat iemand onrechtmatig toegang krijgt tot bestanden.

Recente versie

Ik ben vooral erg enthousiast over de 'Freecom Sync'. Hiermee kun je bestanden synchroniseren. Deze functie is erg handig als je zowel op kantoor als thuis aan een bijvoorbeeld aan dezelfde bestanden werkt. Door het synchroniseren van bestanden beschik je overal over de meest recente versie.

Sync-knop

Maar hoe gaat dat in de praktijk precies in z'n werk? Stel: je hebt de hele dag op kantoor aan een tekstbestand gewerkt en wilt thuis nog wat verder werken. Je sluit de FHD-XS aan op de computer en kopieert het bewuste bestand naar de speciale sync-map. 's Avonds open je thuis dit bestand en slaat het na een paar uur werken weer op in diezelfde map. Als je de volgende dag weer vroeg op kantoor bent, sluit je de externe harde schijf weer aan en doet het volgende: je drukt op de zogenaamde sync-knop die aan de linkerbovenkant van het opslagapparaatje zit. Hierdoor wordt het oude bestand op de kantoorcomputer vervangen door het nieuwe.

Dit synchroniseren is helemaal handig voor werknemers die aan grote hoeveelheden bestanden werken op meerdere computers. Tenslotte kun je met de functie 'Autorun' regelen dat documenten of programma's automatisch gestart worden zodra je de Freecom FHD-XS op een computer aansluit. Neem een keer goed de Nederlandse handleiding in PDF-formaat door om het maximale uit de software te halen.

Met het programma Acronis TrueImage kun je een 1-op-1 kopie van de harde schijf of partitie maken.

Conclusie

De externe harde schijf van Freecom is een ideaal opslagapparaat. De FHD-XS is lekker klein en snel en heeft veel meer opslagruimte dan de eerder geteste My Digibank van Leadtek. De bijgeleverde softwareprogramma's zijn erg handig en niet moeilijk. Het enige minpunt is het ontbreken van een USB-verlengkabel. Die zou handig zijn, want nu hangt de kleine externe harde schijf aan de computer. Dat éne minpunt weegt echter niet op tegen de vele pluspunten. De FHD-XS is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een goede externe harde schijf.

Technische specificaties

  • opslagcapaciteit 20 gigabyte
  • 1,8" hard drive
  • afmetingen: 8,5x8,7x1,2 centimeter
  • Bus powered met geïntegreerde USB 2.0-kabel
  • Gewicht 150 gram
  • SYNC-knop/functie voor "One Button Data Synchronization"
  • Acronis True Image software
  • Voor PC en MAC

Prijsindicatie:170 euro, versie 20 gigabyte