AMSTERDAM - Dinsdag is de Photokina van start gegaan, een grote fotografiebeurs in het Duitse Keulen. Fabrikanten maken altijd gebruik van zo'n evenement om nieuwe producten te introduceren. Zo verschijnt eind november een nieuwe 4 megapixel digitale camera van Olympus op de markt. De compacte AZ-2 heeft een optische zoom van 2,8x en 14x in totaal.

De AZ-2 van Olympus is zeer compact: slechts 2 centimeter dun (102x63x20 mm). Hij weegt slechts 135 gram. De camera heeft een Lithium-ion batterij en wordt geleverd met AC adapter.

De filmfunctie, die gebruik maakt van Quicktime, is volgens Olympus zeer geavanceerd en het geluid is van televisiekwaliteit. Het grote LCD-scherm maakt van de camera een 'draagbaar digitaal fotoalbum'.

"De tijd dat een LCD-scherm uitsluitend diende om opnamen te maken en nog even snel te checken zijn voorbij. Met zijn revolutionaire grote 2,5-inch (6,35 cm) en verbazingwekkend heldere 210.000-pixel Sunshine LCD is de AZ-2 ZOOM perfect voor presentatietaken", aldus Olympus dinsdag in een persbericht.

Ook presenteerde Olympus de 8 megapixel digitale SLR camera, de E-300. Deze is volgens Olympus lichter dan andere SLR's. De E-300 kan foto's opslaan in de formaten JPG, RAW en TIFF.

De zogeheten Supersonic Wave Filter moet ervoor zorgen dat er geen vuiltjes op de lens zit en de foto's van optimale kwaliteit zijn.


De E-300 is lichter dan andere SLR's

Ten slotte kwam Olympus dan nog met de C-470 Zoom (die in de Verenigde Staten D-590 Zoom heet). Met deze camera mikt Olympus vooral op consumenten die een stijlvolle camera willen.

Net als de AZ-2 heeft de C-470 4 megapixels en een oplaadbare Lithium-ion batterij. Het LCD-scherm is minder groot als dat van de AZ-2: 1,8 inch. De camera heeft 3x optische en 4x digitale zoom. Het grote verschil zit hem dan ook in de prijs, de C-470 is een stuk goedkoper. De adviesprijs voor de AZ-2 is 500 dollar (ongeveer 400 euro) en voor de C-470 300 dollar (bijna 250 euro).