AMSTERDAM - Goed nieuws voor mensen die wekelijks aan hun oma moeten uitleggen hoe haar mobieltje werkt. Vanaf oktober is namelijk de Secufone verkrijgbaar, een gsm speciaal gemaakt voor senioren. De telefoon is een GSM, GPS en alarm voor ouderen in nood.

Het toestel heeft maar vier bedieningsknoppen: voor het beginnen en beëindigen van gesprekken en voor de schermbediening. De bijzonderste knop is echter de rode alarmknop. Als je hierop drukt, wordt direct contact gelegd met de alarmcentrale. Handsfree kan dan worden aangegeven wat het probleem is. Dankzij het ingebouwde GPS weet de centrale tot op 4 meter nauwkeurig waar de gebruiker zich bevindt.

Naast een gewone telefoonlijst heeft de Secufone een alternatief telefoonboek, een fotoalbum. Hier kun je 24 foto's van contactpersonen in opslaan. Op deze manier hoef je alleen maar een foto aan te raken om een gesprek te beginnen. Telefoonnummers kiezen gaat via een aanraakscherm. In de toekomst wordt de GPS functie uitgebreid met een navigatie systeem. Hiermee kun je de Secufone inzetten als routeplanner.

Voor de Secufone zijn een aantal handige accessoires leverbaar. Zo is er een laadstation, een leren etui en zelfs een fietsklem leverbaar. Met die laatste kun je de telefoon aan het fietsstuur bevestigen.

Met ingang van de tweede week van oktober is de Secufone onder meer beschikbaar bij de Beter Horen winkels.