AMSTERDAM - De 'platte' lcd-televisies moeten het wat beeldkwaliteit betreft afleggen tegen gewone breedbeeldtelevisies. Dat zegt de Consumentenbond op basis van een test.

Met de test wil de Consumentenbond volgens woordvoerder Pauline van den Brandhof de consument waarschuwen dat hij bij aankoop van een nieuwe televisie niet alleen moet letten op de extra voorzieningen, maar vooral ook op de beeldkwaliteit.

De beeldkwaliteit vormde dan ook een belangrijk onderdeel van de test. "Als je kijkt naar de verhouding van prijs en kwaliteit komen de lcd-televisies niet echt positief uit de test. Ze zijn door hun compacte formaat nog steeds erg prijzig, maar of dat automatisch inhoudt dat ze beter zijn valt te betwijfelen", zegt Van den Brandhof.

De extra voorzieningen die fabrikanten aanbrengen op de lcd-schermen om de beeldkwaliteit te verbeteren hebben volgens de bond vaak bijwerkingen. "Eén voorziening geeft bijvoorbeeld een scherper beeld, maar ook te levendige kleuren en extra digitale ruis," Het valt de Consumentenbond verder op dat de prijzen van lcd-schermen sinds mei dit jaar met honderden euro's zijn gedaald.