AMSTERDAM - De troonrede bevatte op Prinsjesdag weinig nieuws, maar Canon maakte dinsdag een aantal producten bekend die nog niet waren uitgelekt. Voor de pro's is er de 35 mm digitale camera van 16,7 megapixel en voor de stijlvolle hobbyfotograaf de IXUS i5.

Na de EOS-1Ds camera van 11,1 megapixel, gooit Canon er vijf megapixel bovenop met de EOS-1Ds Mark II SLR. Met de 36 x 24mm CMOS-sensor is de nieuwe EOS-1Ds een camera voor professioneel gebruik. Volgens Canon kan de camera achtereenvolgens 32 foto's in JPEG-formaat, of 11 foto's in RAW-formaat maken met een snelheid van 4 beeldjes per seconde.

De EOS-1Ds ondersteunt FireWire. Je hoeft je camera dus alleen aan te sluiten op een draadloze LAN-adapter en je kunt je foto's direct versturen. De camera heeft een 2,0" LCD-scherm met 230.000 pixels en een zoom van 1,5 tot 10 keer.

Canon heeft ook aan de iets minder professionele fotografen gedacht. Voor de amateurfotograaf zijn er de twee compacte IXUS camera's, de Digital IXUS 30 en 40. De IXUS 30 is 3,2 megapixel, de IXUS 40 4,0 megapixel. Dankzij nieuwe technieken hebben beide kleine camera's een lens met 3x optische zoom.


Boven de IXUS 30, onder de IXUS 40

De IXUS 30 is 21,1 mm dun en weegt 130 gram. De IXUS 40 is met zijn 115 gram nog lichter dan haar zusje en is ook ietsje dunner: 20,7 mm. De gebruiker kan met beide camera's ook videoclips opnemen, met maar liefst 60 beeldjes per seconde.

Op dezelfde dag onthulde Canon ook een compacte 5 megapixel camera, de IXUS i5. Deze camera bevat een 'slimme' sensor, die zelf aanpassingen maakt aan de instellingen voor belichting, witbalans en autofocus.

Een camera is niet alleen een gebruiksvoorwerp, maar ook een mode-item. Daarom komt de i5 camera in vier verschillende kleuren: platinazilver, middernachtblauw, bordeauxrood en stormgrijs.