AMSTERDAM - Er zijn deze week veel nieuwe digitale camera's geïntroduceerd. Zo kondigde fabrikant Nikon vier nieuwe camera's aan: de Coolpix 4800, 8400 en 8800 en de D2X. Maar ook Olympus introduceerde een nieuwe camera: de C-70 Zoom met 7,1 megapixel.

Voor consumenten die op zoek zijn naar een compact toestel met veel verschillende functies is de nieuwe Nikon Coolpix 4800 wellicht interessant. Een 4 megapixel camera met een 8,3x optische zoom waarmee je macro's kunt maken op een afstand van 1 centimeter. Ook is het mogelijk om memo opnamen aan de foto's toe te voegen. Deze digitale camera is vanaf november verkrijgbaar voor 399 dollar.

In oktober komt de Olympus C-70 Zoom op de markt. Dit is een digitale camera in een titanium-kleurige metalen behuizing met 7,1 miljoen pixels. Zijn combinatie van 5x optische zoom en 6x digitale zoom zorgt voor een 30-voudige vergrotingsfactor. Met de C-70 kun je ook filmfragmenten maken van 25 beelden per seconde. Veel functies kunnen handmatig worden ingesteld, zoals de diafragma en sluitertijd, maar ook witbalans en auto-bracketing.

Een interessante camera voor professionele fotografen is Nikon's D2X. Deze opvolger van de D1X beschikt over maarliefst 12.4 megapixel en een 2,5"-display. Het is mogelijk zeer veel lenzen op de spiegelreflex camera aan te sluiten. Sluitertijden zijn mogelijk tussen de 30 seconden en 1/8000 seconde. Met de camera kun je acht foto's per seconde maken op een resolutie van 6,8 megaxpixel. Het is nog niet duidelijk hoeveel de D2X gaat kosten.

De Nikon Coolpix 8800 is een 8 megapixel digitale camera met een 10 x optische zoomlens. De camera beschikt over een nieuw trillingsreductie systeem. Dit systeem detecteert en compenseert automatisch bewegingen waardoor foto’s bewogen worden.