AMSTERDAM – Al jaren proberen bedrijven internet op televisie aan de man te brengen, zonder groot succes. Microsoft lanceerde onlangs een speciale editie van het besturingssysteem Windows XP die op een speciale computer aan de televisie wordt gekoppeld. Het Nederlandse bedrijf RightConnected uit Soest waagt zich nu ook op deze markt.

Al een paar jaar lijkt het de grote belofte: het internet bekijken via de gewone televisie. Maar tot nu toe surft bijna iedereen nog altijd via zijn PC over het internet en heeft Teletekst de alleenheerschappij over de informatievoorziening vanaf het bankstel.

Toch lijkt hierin verandering te komen. Met de digitalisering van het huishouden van foto's, video en muziek en het toenemend gebruik van netwerken in het huis lijkt internet via de televisie een nieuwe kans te krijgen. Met de Allontv probeert het Nederlandse RightConnected hier op in te spelen.

De Allontv is een kastje dat je aansluit op je televisie, net zoals je DVD speler. De koppeling met het computernetwerk gaat door middel van een draadloos WiFi verbinding. Het is niet duidelijk of het ook mogelijk is om met een draad een netwerkverbinding op te zetten.

Met een afstandsbediening kan je door je foto-, film- of muziekverzameling bladeren. Informatie van internet afhalen kan de Allontv ook mits aangesloten op via breedband. Via een elektronische televisiegids is het mogelijk televisieprogramma's te bekijken of op te nemen op de harde schijf van het apperaat. Browsen naar websites lijkt de mediabox niet te kunnen.