Wie gebruikt ze nog: floppy's. De diskettes hebben massaal plaats gemaakt voor USB-sticks. Ze zijn kleiner en hebben een veel grotere opslagruimte. Deze sticks hebben er nu echter een serieuze concurrent bij. Op My Digibank van Leadtek, een opslagapparaat ter grote van twee luciferdoosjes, past namelijk 1,5 gigabyte aan informatie. Kunnen de USB-sticks met veel minder geheugen vanaf nu de prullenbak in?

In de doos treffen we het volgende aan: een USB verlengkabel, een leren beschermtas en een softwarebundel met KeyDeskTop en SafeArchive.

Gebruik
Mogelijkheden
Vormgeving
Vormgeving
Prijs / kwaliteit

De DigiBank heeft een strakke alumnium omhuizing waarin de USB-stekker verwerkt zit. Deze kun je 90 graden uit de behuizing draaien zodat het opslagapparaat op de computer aangesloten kan worden. Dit aansluiten is het makkelijkste door gebruik te maken van de verlengkabel. Zodra de Digibank aangesloten is op de computer, begint een blauw lampje te knipperen. Het licht is oogverblindend fel. Als je de lampen 's avonds uit doet, lijkt het alsof je in een lasershow bent beland.

Veel of niet?

Het knipperende lampje dient nergens toe. Het knipperen geeft alleen aan dat er gegevens worden uitgewisseld. De opslagruimte van 1,5 gigabyte: is dat nou veel of niet? Moeten we hierbij de Digibank vergelijken met een externe harde schijf of met een USB-stick? Mijn inziens met die laatste. Een externe harde schijf kan je tenslotte niet in je zak steken en moet vaak op de elektriciteit aangesloten worden. De enige voedingsbron die de Digibank nodig heeft, is het contact met computer via USB. Vergeleken met een USB-stick is de opslagcapaciteit van 1,5 gigabyte dan ook behoorlijk groot.

De digibank maakt gebruik van een USB 2.0 connectie. Een snelle overdracht is ook wel nodig als je bijvoorbeeld een complete film op wilt slaan. Het overzetten van bestanden vind ik echter nog steeds niet supersnel. Volgens de makers is de datarate maximaal 5 MB per seconde. Je bent al snel lang bezig met overzetten van grote files.

De Digibank wordt geleverd met een leren hoesje. Hierdoor kun je hem overal beschermd mee naar toe nemen. Het hoesje is vrij simpel, maar degelijk en kan vastgemaakt worden aan een riem. Helaas moet je wel wat onhandig peuteren om het opslagapparaat uit het hoesje te vissen.

Software

De softwarebundel die bij de Digibank geleverd wordt, ziet er aardig uit. Het bevat ‘KeyDeskTop’, een compleet pakket met een organizer, adresboek, e-mail pakket en datasynchronisatie-applicatie. Daarnaast is met name het bijgeleverde SafeArchive handig. Dit is een toepassing ter encryptie en bewaking van databestanden. Met behulp van een wachtwoordverificatie kunnen vertrouwelijke documenten eenvoudig beveiligd worden. Ik ben benieuwd of die beveiliging moeilijk te kraken is…

Conclusie

De Digibank van Leadtek is een strak uitziend compact opslagapparaat die makkelijk in een broekzak past. De USB-connector is handig in de omhulzing verwerkt. Aangezien de prijs heel redelijk is, hebben de 'ouderwetse' USB-sticks er een geduchte concurrent bij.

Technische specificaties

  • afmetingen: 54x78x13mm
  • opslagcapaciteit 1,5 gigabyte
  • datarate: maximaal 5 MB/sec
  • Gewicht 150 gram
  • Inklapbare USB-connector
  • USB 2.0

    Prijsindicatie: 125 euro