Wireless internetten is met een grote opmars bezig. Tijd om eens te kijken hoe simpel het draadloos internetten is aan te sluiten. We testen de Tornado 840 waarmee je draadloos kunt internetten: een 4-poorts adsl router, firewall en USB Print server ineen.

Gebruik
Handleiding
Vormgeving
Prijs / kwaliteit

De Tornado 840 wireless router heeft meerdere functies: niet alleen draadloos verkeer kan worden doorgestuurd, maar ook zijn er vier poorten beschikbaar voor 'normaal' internetverkeer. Bovendien heeft de modem een USB-aansluiting voor een printer.

Niet vlot

Ik sluit de modem in eerst instantie gewoon aan op mijn pc 'met draad'. Ik kom gemakkelijk in het menu waar ik het apparaat kan configureren. Hiervoor moet je het standaard IP-adres intoetsen: 192.168.123.254. Je komt op de pagina terecht waar je de router kan configureren.

In de korte papieren handleiding staat welke instellingen je moet veranderen voor elke adsl-aanbieder. In mijn geval is dat Zonnet via Versatel. Even de nieuwe instellingen opslaan en klikken op 'reboot'. Als het goed is moet ik nu gewoon kunnen surfen op internet. Niks is minder waar. Ook de ruim 140-pagina's dikke handleiding in PDF-formaat biedt geen uitkomst.

Update: Tornado heeft een verkorte Nederlandse handleiding online staan. Had ik dat maar eerder geweten...

Dan maar eens proberen of ik draadloos kan internetten. Ik sluit de Tornado PCI-wireless kaart van het model 212G op een laptop aan. De hardware valt eenvoudig te installeren. In een configuratiescherm vallen een aantal zaken in te stellen: de beveiliging, snelheid en type verbinding. Ook valt te zien of het signaal goed ontvangen wordt. De ontvangst van het signaal is uitstekend, maar nog steeds kom ik niet op internet. Help! Een paar uur lang klooien in het configuratiescherm, maar alles tevergeefs…

Ik krijg de behoefte om de laptop tegen de muur te smijten. Waarom werkt het niet? Na een paar uur instellingen veranderen kom ik erachter wat ik fout heb gedaan: ik had de optie 'renew ip forever' aan moeten vinken. Waarom staat dat niet in de handleiding? Maar goed: eindelijk kan ik draadloos internetten.

Moeiteloos

Eerst ga ik eens op het balkon zitten op de eerste verdieping van mijn huis, terwijl de modem met ontvangstpunt op de tweede verdieping staat. Moeiteloos kan ik artikelen op NU.nl lezen. Maar ik ben nog niet ver genoeg van de modem vandaan. Hoever is de ontvangst? Ik loop de trap af en doe de voordeur open. Met mijn laptop op schoot ga ik op de stoeprand zitten. De ontvangst is nog steeds redelijk. Pas als ik iets voorbij het huis van de buren loop, heb ik geen ontvangst meer. Maar waarom zou ik daar willen internetten?

Conclusie

Het configureren van de modem lijkt erg simpel. Een paar instellingen veranderen, die bewaren en op reboot klikken. Dit configureren kan in de praktijk voor de gemiddelde gebruiker vies tegen vallen. De handleiding biedt daarbij niet bepaald altijd uitkomst. Is het configureren van de modem eenmaal gelukt dan zijn alle problemen opeens vergeten.

Technische specificaties

  • Wireless 802.11g Access Point
  • ADSL Router Annex A
  • 4 Ports Ethernet Switch
  • Firewall
  • USB Print Server
  • USB 1.1 en 2.0

Prijsindicatie:Tornado 840: 172 euro / Tornado 211G: 49,95 euro