Hè, even lekker Gameboyen. Dat woord zou van mij wel in de Dikke Van Dale mogen komen, 'Gameboyen'. Retro is 'in' en dat heeft Nintendo goed begrepen. Het Japanse spelletjesconcern komt daarom met de Classic NES Edition op de markt. De Classic NES Edition is een Gameboy Advance SP met de looks van een joystick van de eerste Nintendo-spelcomputer, de NES. Oude tijden herleven en ik waan mij eind jaren '80 toen ik koste wat het kost Super Mario Bros moest uitspelen.

Gebruik
Beeld
Prijs/ kwaliteit
Vormgeving


De klassieke NES-controller

Natuurlijk zijn er op internet goede Gameboy-emulators te vinden die alle Nintendo-klassiekers kunnen spelen. Toch heeft de Classic NES Edition iets speciaals. De toetsen zien eruit als de klassieke Nintendo-controller. En dat is handig voor de fanatieke Nintendo-speler van toen, alle toetsencombinaties zijn gewoon hetzelfde.

Games

Nintendo heeft acht spellen opnieuw uitgebracht die speelbaar zijn op de Gameboy Advance SP, waaronder Super Mario Bros, Donkey Kong, The Legend of Zelda, Ice Climber, Excitebike, Pac-Man, Xevious en Bomberman. Deze spellen zijn allemaal apart verkrijgbaar. De spellen kosten 19,95 euro per stuk en dat is toch wel een hoop geld voor oude ideeën. Daarbij had Nintendo ook wel al die oude spellen op één cartridge kunnen zetten. Scheelt een hoop ruimte, de opbergdoosjes zijn nu eenmaal best groot als je ze netjes wilt houden.

Conclusie

Het is vreselijk leuk om Mario Bros en Zelda na een decennia weer te spelen. Vooral in combinatie met de speciale retro-Gameboy Advance SP. De 'joystick' voelt als vanouds en Princess Peach is weer gered uit de klauwen van King Koopa, dankzij Mario. De prijs is echter een puntje van kritiek. De Classic NES Edition kost 134,95 euro in de winkel en daarbij komen nog de kosten voor de retro-games. Als je alle bijbehorende classic-games koopt, ben je, naast de aanschaf van de Gameboy Advance SP, 159,60 euro kwijt. Volgens mij zullen weinig mensen dat doen. De classic-games zijn overigens wel bespeelbaar op een normale Gameboy Advance SP.

Prijsindicatie: 134,95 euro voor de Classic Advance SP
,95 euro per spel