Crashen van een computer: het is een grote nachtmerrie voor veel computergebruikers. In één keer geen toegang meer tot al die belangrijke bestanden en programma's. Met de Western Digital Media Center hoef je niet meer bang te zijn voor die nachtmerrie. Met deze externe harde schijf van 250 gigabyte kun je namelijk gemakkelijk een back-up maken van alle computerbestanden.

De doos bevat de Western Digital externe harde schijf, een Fire Wire kabel, USB 2.0 kabel, AC adapter, installatie-cd, en papieren handleiding (ook in het Nederlands).

Gebruik
Veelzijdigheid
Geluid
Vormgeving
Prijs / kwaliteit

Om de externe harde schijf te gebruiken moet allereerst de driver op de computer geïnstalleerd worden. Hierna sluit je de harde schijf op de netstroom aan en verbindt deze met een usb-kabel met de computer. Zodra de computer de externe harde schijf gedetecteerd heeft, kun je aan de slag.

Op de voorkant van de schijf zitten drie knoppen: een back-up op verzoek knop, één voor automatische back-up en de power knop. Door op die tweede knop te drukken start het programma Retrospect Express. Daarmee kun je aangeven van welke schijf je een back-up wilt hebben. Daarna kun je kiezen tussen een kopie van documenten of van alle bestanden op de computer. Tenslotte kun je aangeven of je dagelijks of wekelijks een automatische back-up wilt laten maken. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om elke zondag om 16.00 uur een back-up te maken.

De card reader van de Western Digital Media Center ondersteunt onder meer Smart Memory, Memory Stick en Compactflash. Als je een geheugenkaart in het slot steekt, licht deze groen op. De computer ziet de kaart als een aparte verwisselbare schijf.

Hoge snelheid

Een back-up van bestanden maken, gaat met een hoge snelheid. Het kopiëren van bestanden van mijn computer, een Pentium III 500 mhz en 128 mb intern geheugen, naar de externe harde schijf ging gemiddeld met 40 mb/sec. Natuurlijk duurt het wel even voordat ik mijn harde schijf van 13 gigabyte heb gekopieerd naar de externe harde schijf. Soms neemt de snelheid beduidend toe, maar soms ook iets af bij de duizenden kleine bestanden.

Een nieuwe back-up maken gaat veel sneller. De externe harde schijf gaat op zoek naar nieuwe bestanden en bestanden die veranderd zijn sinds de laatste back-up. Het fijne is dat de Western Digital Media Center bij het gebruik zo goed als geen geluid maakt.

Enorm veel

De opslagruimte van 250 gigabyte is enorm veel. De externe harde schijf is een prima opslagruimte voor grote hoeveelheden muziekbestanden, films en programma's. Het leuke is dat je de externe harde schijf vol met bestanden overal mee naar toe kunt slepen en aan kunt sluiten op andere computers. Op deze manier kun je op eenvoudige wijze bestanden uitwisselen.

Conclusie

Western Digital Media Center is een prima externe harde schijf met een grote opslagcapaciteit. Door de hoge snelheid van bestanden overzetten en eenvoudige installatie is het een aantrekkelijk product. Hij ziet er misschien een beetje uit als een platte tostierooster, maar belangrijker is dat de externe harde schijf nauwelijks geluid maakt. Je betaalt er wel wat voor, maar het voelt wel lekker veilig om niet meer bang te hoeven zijn voor een computercrash.

Technische specificaties

  • Opslagcapaciteit 250 gigabyte
  • Rotatiesnelheid 7,200 RPM
  • USB 2.0
  • 8-in-1 memory card reader
  • Twee Firewire poorten
  • Automatische back-up of op verzoek

Prijsindicatie: 306 euro, versie 250 gigabyte (gezien bij Empc Solutions)