AMSTERDAM - Matsushita Electric Industrial, het moederbedrijf van Panasonic, heeft een dvd ontwikkeld waarop 50 gigabyte aan data kan worden opgeslagen. Het bedrijf heeft, om tot deze opslagcapaciteit te komen, gebruikt gemaakt van de zogenoemde 'Blu-Ray'-technologie.

Blu-Ray is de naam van de volgende generatie disc's. De technologie is ontwikkeld door dertien technologiebedrijven (Hitachi, HP, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK en Thomson). Volgens de bedrijven is het mogelijk om met deze technologie ruim 54 GB op één schijfje te zetten.

De naam 'Blu-Ray' komt van de blauwe laserstraal dat de technologie gebruikt. Huidige technologieen zoals dvd, dvd-r, dvd+r, dvd-rw, dvd+rw en dvd-ram gebruiken een rode laserstraal om data te schrijven of te lezen. Het voordeel van een blauwe laser is dat deze preciezer is (405 nanometer) dan een rode laser (650 nanometer). Daardoor kan er meer informatie op een schijf.

Met een gewone dvd-recorder heb je niks aan de 50 gigabyte-dvd van Panasonic. Daarvoor moet een aparte dvd-recorder worden aangeschaft. De dvd-recorder met Blu-Ray technologie kost 2.772 dollar, het schijfje 69 dollar.