AMSTERDAM - Het licht dooft langzaam uit, het gemurmel van een koel beekje werkt als balsem op je gespannen zenuwen, je rug wordt zachtjes gemasseerd, waardoor je spieren, verkrampt door de lange zit in het openbaar vervoer, weer op rek komen. Voordat je er erg in hebt ben je vast in slaap. Het lijkt op een schoonheidsbehandeling in een exotisch kuuroord. Maar het is een slaapmachine, ontworpen door het Japanse elektronicabedrijf Matsushita.

Japanners lijden in steeds heviger mate aan slaapstoornissen en Matsushita denkt met zijn elektronisch bestuurde ameublement, bestaande uit een speciaal bed, breedbeeld-tv en geluidabsorberende muren, in een groeiende behoefte te kunnen voorzien.

Het is bekend dat Japanners de neiging hebben zich over de kop te werken. Volgens een overheidsrapport uit 2000 krijgt 31 procent van de bevolking naar eigen zeggen niet genoeg slaap omdat ze te lang moeten werken, studeren en reizen naar school of bedrijf. Nog eens 29 procent zegt niet te kunnen slapen van de stress.

Voordat Matsushita met zijn slaapmachine kwam was er al een groeiend aanbod van artikelen die het mensen gemakkelijker moeten maken de slaap te vatten, waaronder speciale kussens, new-age muziek, aromatherapie en droomopwekkende computerprogramma's.

Volgende week wordt een model van de elektronische 'slaap-kamer' in Tokyo opengesteld voor het publiek. Sinds begin juni mochten medewerkers van Matsushita en journalisten hem al uitproberen.

Proef

De bezoeker wordt eerst meegenomen naar een showroom met massagestoelen waarin kantoormedewerkers in overhemd en stropdas een middagdutje doen. In een hoek voor "vitaliteitsdiagnose" worden aan de hand van door het bedrijf ontwikkelde software zijn slaapproblemen in kaart gebracht en wordt een 'slaapprofiel' opgesteld.

Als dat achter de rug is mag men de slaap-kamer betreden voor een proefprogramma van een half uur. Aan het begin staat het bed in zitstand, waardoor de blik precies valt op het enorme tv-scherm dat boven het dressoir is bevestigd en waarop je beelden ziet van een riviertje dat zich door een bos slingert. Zachte gitaar- en pianomuziek begeleidt het gekabbel van water en het gezang van vogels.

Na een paar minuten ontspanning treedt de slaapmachine in werking: langzaam dimmen de lichten, het tv-scherm wordt zwart, de muziek vaagt weg - maar het water kabbelt nog steeds - en het bed zakt in slaappositie. En dan komt het: de mechanische massage. De matras begint te vibreren en te golven bij je onder- en bovenrug, waardoor je ruggengraat maximaal wordt gestrekt. Tenslotte wordt het helemaal donker, de massage houdt op en er komt lucht uit de matras die zorgt dat je lichaam zich soepel neervlijt. Tegen die tijd lig je al te dromen.

Wakker

De slaapmachine maakt je ook weer wakker. Het licht gaat weer langzaam aan en op de tv verschijnt een kristalhelder meer. De gordijnen gaan open en het bed verheft zich naar zitstand.

Het slaapsysteem van Matsushita komt waarschijnlijk volgend jaar juni op de markt voor rond de drie miljoen yen (22.670 euro). Niet goedkoop, maar succes verzekerd. Volgens Takahiro Heiuchi, die het in Tokyo demonstreert, is nog nooit iemand die het uitprobeerde niet in slaap gevallen.