Er komen steeds meer apparaten op de markt die MP3's kunnen afspelen. Van veel van deze spelers is het de bedoeling dat je ze bij je kunt dragen op de fiets, in de auto of trein. Wie MP3's wil afspelen in de huiskamer was er weinig keus dan je computer aan de stereotoren aan te sluiten. Daar maakt Netgear met de MP 101 nu een einde aan.

Met de duurste MP3-spelers is het zeker mogelijk om muziek via de stereotoren af te spelen. De I-pod van Apple heeft zelfs een. Stel je wilt muziek luisteren en je huisgenoot is aan het trimmen met de hele muziekcollectie. Zit je in speciale standaard die kan worden aangesloten aan de geluidsinstallatie maar het blijft altijd behelpen de stilte.

Gebruik
Geluid
Prijs/ kwaliteit
Vormgeving
Software

Voor wie deze onzekerheid wil uitsluiten beidt Netgear een oplossing: een MP3 speler voor je stereotoren. De MP 101 is een mooi kastje met een grootdisplay aan de voorkant. Het apparaat voelt lekker degelijk doordat de buitenkant geheel van ijzer is. Daarnaast wordt het geleverd met een duidelijk afstandsbediening.

Digitale uitgang

Aan de achterkant vinden we de aansluitingen. Helaas heeft de Netgear geen digitale uitgang maar twee keer een tulp uitgang. De MP 101 is niet voorbereid op Dolby Digital of DTS: geen surround sound dus. Verder aan de achterkant een aansluiting voor een netwerkkabel, een antenne en een aansluiting voor een koptelefoon. Dat laatste is ook vreemd: wil je een koptelefoon aansluiten dan moet je aan de achterkant zijn, waarom maak je die niet aan de voorkant?

Aansluiten van het apparaat is simpel: twee 'tulp'-stekkers naar de stereo, voeding en een netwerkkabel erin en klaar is kees. Voor wie een draadloos netwerk heeft kan het net werkkabeltje vergeten: de MP 101 meldt zich automatisch aan op een wifi-netwerk.


De MP 101 heeft een mooie solide behuizing

Daarmee is het installatiewerk nog niet gedaan. De MP3 collectie moet nog worden ontgonnen voor de Netgear. Dit gaat door middel het installeren van software op de computer waar de geluidsbestanden staan. Installatie is makkelijk en daarna hoef je het programma alleen maar te laten weten waar je muziekverzameling staat. Je collectie wordt dan helemaal geïndexeerd en daar is de computer wel een tijdje mee bezig.

Helder display

Als dat allemaal gedaan is, kan de Netgear aan en de muziek aan. Het kastje heeft een mooi en helder display waarop je tijdens het spelen van de muziek allerlei informatie op kan laten verschijnen.

De zwakste schakel van het hele systeem is het opzetten van de muziek. Dat systeem is gebaseerd op de 'ID3 tags' van de MP3 bestanden. Deze 'tags' hangen aan bijna elk muziekbestand en bevatten extra informatie over de muziek zoals artiest, jaar van opname, etc.

André Hazes

De ellende is nu dat deze 'ID3-tags' van mijn muziekverzameling een rotzooi zijn en dat daardoor de Netgear eigenlijk niet bruikbaar. Neem bijvoorbeeld André Hazes. Ik ben geen grote fan van deze Amsterdamse volkszanger, maar een aantal klassiekers mag toch niet ontbreken. De 'ID3 tags' zijn echter niet consequent ingevuld. Zo herkent de MP 101 Hazes, Andre Hazes, André Hazes en nog vijf andere smaken. Dit geldt niet alleen voor de artiestennamen maar ook op genre en als je op album zoekt.

Wat ik echt niet begrijp van de Netgear is waarom het niet mogelijk is om gewoon door de netwerkschijf te bladeren. Zo is mijn muziekverzameling namelijk het best toegankelijk en ik denk dat dat voor vele verzamelingen geldt.

Er zijn drie mogelijkheden om dit op te lossen. Ten eerste kan je al je bestanden in je verzameling gaan controleren op de 'ID3-tags', een flink karwei dat je zeker een paar dagen van de straat houdt. Ten tweede kan je de software voor de MP 101 zo configureren dat je alleen de bestanden gebruikt waarvan je weet dat ze goede 'tags' hebben en wachten totdat er een sofware update uitkomt van het muziekdoosje. En je kan natuurlijk gewoon de Netgear ruilen voor iets anders.

Muziekbestanden

Al met al is de Netgear MP 101 een aardige poging om het afspelen van de digitale muziekbestanden in de huiskamer te introduceren. Het apparaat voelt lekker zwaar en solide aan. Technisch is het ook allemaal in orde. Installatie is geen enkel probleem. Wie een cd speler aan kan sluiten, kan ook de MP 101 aansluiten.

Door het ontbreken van een digitale uitgang is het onmogelijk om 5.1 geluid te gebruiken met de MP 101, en dat is natuurlijk wel een misser. Qua bedieningsgemak scoort het apparaat laag. Wie zijn 'ID3 tags' van zijn collectie niet op orde heeft wordt keihard gestraft. Voor wie zijn 'tags'-zaakjes in orde heeft, is de Netgear MP 101 een degelijk apparaat.