De vier megapixel camera van BenQ is één van de goedkoopste in zijn soort. Op het eerste gezicht is het design niet heel bijzonder, maar het gaat natuurlijk om de foto's. Ik ga er op uit om een paar mooie kiekjes te maken!

Het valt meteen op als ik met de DC C40 aan de slag ga: wat een ongelooflijk scherp beeld op het LCD scherm. Met een resolutie van 80.000 pixels ververst het beeld op het 1.6" scherm zeer snel en lijkt het wel of je aan het filmen bent. Wat overigens ook kan.

Gebruik
Geluid
Beeld
Vormgeving
Software
Prijs/ kwaliteit

Na een memory card en twee AA batterijen in de camera gestopt te hebben, ga ik naar buiten om plaatjes te schieten. Ik loop door Utrecht en kom een molen tegen waar ik wel een foto van wil. Hup, de camera tevoorschijn halen, klik, en klaar. Het resultaat:


De foto is verkleind van 2304 x 1728 naar 350 x 263 pixels

Een probleem met sommige digitale camera's is dat ze te klein of te licht zijn en je daardoor gemakkelijk beweegt terwijl je foto's maakt. De DC C40 is niet te licht maar zeker niet te zwaar. Hij past in je broekzak (alhoewel je dan wel iedereen moet uitleggen wat die bobbel is). Er wordt overigens ook nog een hoesje bijgeleverd.

Vier megapixel is niet niks en de foto's zijn dan ook zo'n anderhalve MB. Schietgrage fotografen moeten er rekening meehouden dat ze een beetje grote SD card moeten aanschaffen.

Functies

De menustructuur is vrij simpel en werkt met grote pictogrammen. De functies zijn niet misselijk. Een kleine greep: naast natuurlijk standaardinstellingen kun je de resolutie bepalen, de flitser aan of uit zetten, de belichting aanpassen of de zelfontspanner gebruiken. De handleiding is hier te downloaden. Op de camera zit ook een zoomfunctie: 3 x optisch en 4 x digitaal.


De foto is verkleind van 2304 x 1728 naar 350 x 263 pixels

Met de camera kun je ook filmpjes maken, mét geluid. De camera maakt dertig beeldjes per seconde en slaat het op als ASF-bestand, die je met o.m. Windows Media Player kunt afspelen. Dat filmpjes maken is leuk en vrij verslavend. Opnieuw heb je aan een SD kaart van slechts enkele tientallen MB niet genoeg. Volgens BenQ kun je met een geheugenkaart van 256 MB veertig minuten filmopnames maken.

Batterijen

Het maken en vooral afspelen van filmpjes en het bekijken van foto's vreet natuurlijk aan de batterijen. Ook moet je niet zo stom zijn als ik door de camera aan te sluiten op de computer en vervolgens de camera enkele uren aan te laten staan. Dan is de batterij namelijk op. Voor mensen als ik is er dan de functie Energiebesparing, die de camera na enkele minuten inactiviteit uitschakelt. Desalniettemin vind ik dat we AA-batterijen in de 20e eeuw hadden moeten laten en in hadden moeten ruilen voor Lithium Ion-batterijen die je via USB of een stekker in het stopcontact kunt opladen.

Enfin, de foto's laad je heel gemakkelijk op je computer door de USB-snoer aan te sluiten. Vervolgens sleep je de foto's naar een map op je computer. Ook kun je de foto's en filmpjes op je televisie bekijken met de bijgeleverde AV-kabel. BenQ levert bij de camera ook enkele software programma's om de bestanden te beheren en te bewerken.

Conclusie

De DC C40 is een degelijke camera die naar verhouding zeer goedkoop is. Vier megapixel is voor de amateurfotograaf meer dan genoeg en de functie om filmpjes te maken is natuurlijk erg leuk. Wel een goede geheugenkaart erbij kopen, en als je van plan bent de camera een tijdje aan te laten staan, koop dan ook vooral nieuwe batterijen.

Technische specificaties

  • Afmetingen: 92 x 62,2 x 31,5 mm
  • Gewicht: 147 gram (zonder batterijen)
  • Compatibel met: Windows 98SE/2000/ME/XP
  • Sensor 4.24 Megapixel CCD
  • Beeldresolutie 2304 x 1728, 1600 x 1200, 1024 x 768, 640 x 480 pixels
  • Zoom: optisch 3x, digitaal 4x
  • Flitser
  • Zelfontspanner
  • USB 1.1

Prijsindicatie: €177