Wat is dit nu? Een MP3-speler met slechts 256 Mb? De Joybee150 is blijkbaar niet bedoeld voor de fanatieke downloader, maar met extra functies als een FM radio is er misschien toch een markt voor. En: de Joybee is zeer compact.

De reden om de Joybee 150 te kopen voel je meteen. Hij is klein en ongelooflijk licht: slechts veertig gram. Hoe kleiner hoe beter, moet BenQ gedacht hebben. De vraag is echter of dit de functionaliteit ten goede komt. Een vraag die wij gaan beantwoorden.

Gebruik
Geluid
Beeld
Vormgeving
Software
Prijs/ kwaliteit

De Joybee 150 wordt geleverd met het programma Qmusic. Op zich een vrij overbodig programma aangezien het overzetten van bestanden sneller en makkelijker kan via het slepen ('drag and drop') van MP3'tjes en WMA'tjes naar de Verwisselbare Schijf die in Deze Computer verschijnt. Niet alleen liedjes maar ook andere bestanden kun je op de Joybee kwijt, zodat je hem kunt gebruiken als opslagapparaat.

Het hoofdmenu heeft zes opties, waarvan twee voor instellingen. De andere vier zijn het afspelen van muziek, de FM radio, het opnemen en het lezen van tekstbestanden.

De MP3's verschijnen in de volgorde waarop je ze in de MP3-speler hebt gedaan, niet op alfabetische volgorde. Er verschijnen slechts vier regels op het LCD-scherm, waardoor je je rot scrollt om een bepaald nummer te vinden.

Equalizer

De MP3-speler heeft wel de functie om te herhalen of op shuffle te zetten. Ook zit er een equalizer met acht voorgeprogrammeerde standen op. Helaas gaat bijna elk nummer er op kwaliteit achteruit bij het inschakelen van de equalizer. Verder kun je nummers op vijf snelheden vertragen. Wellicht is BenQ voor onthaasting van de samenleving want gek genoeg vonden ze het niet nodig om een optie voor het versnellen van nummers te maken.

FM radio

Als je genoeg hebt van je eigen MP3'tjes kun je de FM radio aan zetten. Er is ruimte om dertig frequenties op te slaan. Verder heeft de Joybee 150 nog de functie om tekstbestanden te lezen. Helaas passen er slechts drie regels tekst op het schermpje, aangezien één regel al bezet is met het weergeven van op welke regel je je bevindt. Wel leuk om de lyrics van een nummer te lezen terwijl je die beluistert, maar je blijft scrollen.

Opnemen

Dan is er nog het opnemen. Er zit een ingebouwde microfoon en er wordt een line-in kabeltje meegeleverd. Je kunt de Joybee dus gebruiken als voicerecorder, maar zorg ervoor dat je de Joybee stil houdt: de microfoon is erg gevoelig. Wat wel mooi is, je kunt een belangrijk deel markeren. Als je dus een conferentie of vergadering hebt opgenomen, en je wilt een belangrijk deel goed beluisteren, kun je die opnieuw en opnieuw herhalen.

Ook kun je dus geluid op te nemen van elk apparaat waar een koptelefoon inpast: een cd-speler, een cassettedeck, een tv en zelfs een platenspeler. Dit is een leuk extraatje om dat oude cassettebandje of die tune van dat tv-programma eindelijk te digitaliseren.

Via de instellingenmenu's kun je kijken hoeveel ruimte je nog over hebt, bestanden wissen of de gehele speler formatteren. Op zich is het wel jammer dat je nummers niet direct kunt verwijderen, maar eerst helemaal naar dit menu moet gaan. De beschikbare talen zijn Engels, Chinees, Koreaans en Japans: helaas geen Nederlands dus. Verder is het contrast van het LCD-scherm te wijzigen en kun je, net als bij een mobiel, logo's kiezen voor bij het opstarten en afsluiten van de Joybee. Op de website van BenQ heb ik echter geen logootjes gevonden. Wel de gebruiksaanwijzing .

Gepriegel

De bediening van de Joybee had stukken beter gekund, als de knopjes niet zo klein waren. Dit levert veel gepriegel op. Ook jammer is dat er geen 'hold'-knop op zit, zodat je nog wel eens per ongeluk op een knopje drukt als je je hand in je zak steekt. De Joybee wordt wel geleverd met een bruikbare afstandsbediening. Je kunt de afstandsbediening in het borstzakje van je overhemd doen, of aan je kraag bevestigen. Het koord is echter nét te kort om hem aan je riem vast te maken.

Conclusie

Het grote voordeel van de Joybee 150 is het formaat. Het apparaatje is zeer compact, helaas zijn de knopjes dat ook. Functies als de radio en het opnemen zijn leuk, maar misschien had er iets meer aandacht aan de functionaliteit besteed kunnen worden.

Technische specificaties

 • Afmetingen: 60 x 60 x 12,8 mm
 • Gewicht: 39,83 gram
 • MP3, WMA
 • FM radio
 • eBook Reader (TXT-bestanden)
 • 8 equalizer instellingen
 • QMusic software
 • Functie voor opnemen met line-in
 • Afstandsbediening
 • Oplaadbare Lithium-Ion batterij met max. 10 uur afspeeltijd
 • USB 1.1
 • Te gebruiken als massa-opslagapparaat
 • Werkt met Microsoft Windows 98/98SE/2000/Me/XP

Prijsindicatie: €220 (gezien bij tweakers)