Het tijdperk van die oubollige floppy's begint zo langzamerhand wel aan een einde te komen. Die vervelende dingen waren binnen de kortste keren gemagnetiseerd waren en er kon ook nauwelijks iets op. Gelukkig hebben we nu USB-sticks, bijvoorbeeld die van Iomega.

De Mini Drive van Iomega is inderdaad erg mini, ongeveer zo groot als mijn wijsvinger. Toch gaat er 128 megabyte op, waar je vroeger bijna negentig 3,5" floppy's voor nodig had.

Gebruik
Vormgeving
Prijs/ kwaliteit

Bestanden overzetten gaat erg gemakkelijk en snel. Tenzij je Windows 98 hebt, hoef je geen driver te installeren en kun je zo aan de slag. Je haalt de USB Drive uit het hulsje en steekt hem in een USB-uitgang in je computer. Hij verschijnt dan als 'Verwisselbare schijf'.

Als je klaar bent, kun je de USB-stick er niet zomaar uithalen. Je moet hem eerst ontkoppelen, anders schijn je gegevens te kunnen verliezen. Laten we dat maar braaf doen dan.

Jammer aan de USB-stick is dat je bij een pc helemaal onder je bureau moet kruipen om hem er in te doen. Of je doet het op de tast, maar dat gaat ook niet altijd gemakkelijk. Dat is het grote nadeel van de USB-stick: dat gefriemel. Je kunt wel een verlengsnoertje kopen, maar ik denk dan: mensen van Iomega, lever die er dan standaard bij. Als ik een paar schoenen koop, hoef ik de veters toch ook niet apart er bij te kopen?

De USB-stick is wel erg compact. Hij past makkelijk in je broek- of borstzak. Ook zit er een clipje aan zodat je hem aan je overhemd of broek kunt klemmen. Het schijnt ook dat je een labeltje of een plaatje op de bovenkant van de USB-stick kunt schuiven, om hem te 'personaliseren'. Na een tijdje gefriemeld te hebben is het me echter niet gelukt dat schermpje er uit te halen.

Conclusie

De Mini Drive van Iomega is lekker compact en is een goed alternatief voor de diskettes. Maar na een paar keer je hoofd stoten aan de onderkant van het bureau wordt de ergernis toch wel groot. Iomega levert een beetje half werk, en dat niet eens voor een bijster lage prijs.

Technische specificaties

  • Afmetingen: 8,5 x 2,5 x 1,0 cm
  • Gewicht: 113 gram
  • Compatibel met: Windows 98, 98 SE, 2000, Me, XP, MAC OS 8.6 en hoger, Linux OS 2.4.0 en hoger
  • Werkt op USB 1.1 en 2.0 poort
  • Leest 8 MB per seconde, schrijft 5 MB per seconde
  • Stickers om te personaliseren

Prijsindicatie: €69 (bij kelkoo)