Juist. Anderhalf gigabyte, vier of zoals vorige keer twintig gigabyte: er is elke week wel een fabrikant die meer biedt. Ik weiger dan ook onder de indruk te zijn van de dertig 'gieg' schijfruimte die Creative op zijn MP3-speler aanbiedt. Het gaat er tegenwoordig al lang niet meer om hoeveel ruimte je hebt op je MP3-speler, maar of hij goed functioneert en hoe cool hij er uit ziet. Eens kijken wat er nou zo 'extra' is aan de Jukebox Zen Xtra.

Gebruik
Geluid
Beeld
Vormgeving
Software
Prijs/ kwaliteit

Als je de Creative Zen Xtra hebt opgeladen met de meegeleverde adapter, kun je al meteen genieten van een zestigtal klassieke nummers die Creative gratis en voor niets op de speler heeft geprogrammeerd. Misschien om te helpen met het vullen van de dertig gigabyte, misschien om te laten zien dat je ook rechtenvrije muziek op je MP3-speler kunt hebben. Van het Zwanenmeer tot en met Für Elise, van Bach tot en met Chopin, enfin, al die melodieën die de jeugd tegenwoordig alleen nog kent van ringtones.

Mocht je ook je eigen MP3's en WMA's op de Jukebox willen zetten - en ik neem aan van wel - kun je nummers naar de Jukebox 'slepen', omdat hij verschijnt als schijf in Deze Computer/My Computer. Aanvankelijk dacht ik dat je de MP3-speler alleen kunt gebruiken voor muziek en niet als opslagapparaat. Oplettende lezers hebben me er echter op gewezen dat dat wel degelijk mogelijk is. De schijf die op Deze Computer verschijnt heeft twee mappen, de muziekbibilotheek (voor muziek) en de gegevensbibliotheek (voor andere bestanden).

Creative levert ook enkele programma's mee om MP3's mee over te zetten en af te spelen. Het programma Mediasource Organizer kun je gebruiken om - de naam zegt het al - je bestanden te organiseren. Je kunt er ook nummers van een audio-cd coderen naar MP3-formaat. Dat gaat redelijk rap: voor een nummer van 4:08 heeft het programma aan anderhalve minuut rippen genoeg.

Goed, na een lang middagje downloaden en rippen heb je dan een redelijke verzameling MP3'tjes, WMA'tjes en WAV'jes op je Jukebox Zen Xtra gezet. Dan gaan we ze afspelen. De menustructuur van de Zen Xtra doet een beetje denken aan die van de Ipod. Vanuit het hoofdmenu ga je naar je 'Muziekbibliotheek' (als je het knullig vindt klinken in het Nederlands, zijn er nog dertien andere talen waar je uit kunt kiezen). Daar staan de liedjes gesorteerd op afspeellijst, album, artiest en genre. Als je van scrollen houdt kun je ook naar de lijst met alle nummers. Verder is er dan de optie om willekeurig nummers te spelen en te zoeken naar bepaalde liedjes, eveneens op album, artiest en genre.

Playlist

Heb je een nummer gevonden dat je wilt luisteren, kun je die direct beluisteren, of toevoegen aan de lijst. Het is vrij gemakkelijk om snel even een playlist te maken, als je zin hebt in een aantal verschillende nummers, maar niet in albums of eerder gecreëerde playlists.

Scrollknopje

De bediening van de MP3-speler gaat voor een groot deel met het scrollknopje aan de rechterzijde van het apparaat. Daarmee navigeer je door de menu's en nummers en hij werkt ook als een soort rechtermuisknop. Verder zijn er de standaard knopjes voor play/pause, vooruit, achteruit en volume. De aan/uit-knop functioneert als vergrendelknop en dan heb je nog twee knopjes: één om terug te gaan naar het hoofdmenu en één om een stap terug te gaan (net als 'terug' in je internetbrowser).

Equalizer

De meeste MP3-spelers hebben tegenwoordig wel een equalizer, maar de Jukebox Zen Xtra heeft een aantal leuke voorgeprogrammeerde instellingen. Naast de normale presets als rock, disco, jazz en klassiek, kun je ook de snelheid verminderen of vermeerderen met 0,5, 0,75, 1,25 en 1,5. De instellingen waar ik echter de meeste lol mee heb, zijn de 'omgevingen'. Je kunt kiezen uit onder meer badkamer, kathedraal, operatheater, kleine kamer en arena. Als je je ogen dicht doet, lijkt het net of je een concert live of in die kleine kamer ziet.

Hoesje

De MP3-speler wordt geleverd met een zwart hoesje, die nog wel van pas komt aangezien het frontje van de speler - waar de batterij achter zit - wel eens losschiet. Op zich is dat geen probleem omdat de batterij toch wel blijft zitten, maar het wekte bij mij soms wel wat irritatie. De speler is verder niet te groot, maar wel vrij zwaar. Qua vormgeving is hij niet heel bijzonder.

Conclusie

Over de beschikbare schijfruimte hoeven we ons niet meer te verbazen, er is inmiddels al een Zen Xtra met twee keer zoveel gigabyte op de markt. Waar de Jukebox Zen Xtra op scoort is de prijs die relatief niet hoog is. Ook is de equalizer erg leuk om mee te spelen. Nu ik weet dat de Zen Xtra ook gebruikt kan worden als opslagapparaat, ben ik helemaal om.

Technische specificaties

 • Afmetingen: 112 x 76 x 22 mm
 • Gewicht: 224 gram inclusief batterij
 • Geheugen: 16 MB SDRAM
 • Capaciteit: 30 GB harde schijf (1000 uur 64 kbps WMA-codering; 500 uur 128 kbps MP3-codering)
 • Levensduur batterij: tot 14 uur
 • Compatibel met USB 2.0/1.1
 • MP3, WMA, WAV
 • 3.5 mm stereo-mini-ingang voor hoofdtelefoon
 • LCD-scherm 160 x 104 pixels
 • Oordopjes
 • Herlaadbare Li-Ion batterij
 • Tasje
 • Voedingsadapter

Prijsindicatie: €319 (gezien bij MP3man)