Al die snoeren op mijn bureau zijn om gek van te worden en daarom is het tijd voor een draadloos toetsenbord. Veel geld wil ik er echter niet aan uitgeven. Daarom gaan we kijken naar de Cordless Desktop Express, die volgens Logitech momenteel de goedkoopste in zijn soort is. Dat zou best kunnen, maar dan moet hij wel 'lekker typen'.

De desktop, bestaande uit een toetsenbord (met polssteun), een optische muis en een ontvanger, is heel gemakkelijk aan te sluiten. Het is bijna onmogelijk om het verkeerd te doen. De ontvanger heeft twee stekkertjes, één voor de muis en één voor het toetsenbord. Inpluggen, batterijen in de muis en toetsenbord en klaar. Een kind kan de was doen.

Gebruik
Vormgeving
Software
Prijs/ kwaliteit

Om simpelweg te typen en de muis te gebruiken, hoef je de meegeleverde driver niet eens te installeren. Als je echter wat extra opties wilt, zou ik het wel doen. De desktop is overigens alleen geschikt voor Windows XP, Me, 2000, 98 en NT 4.0. Mac-gebruikers worden helaas over het hoofd gezien.

Sneltoetsen

Na het installeren kun je de instellingen van de desktop personaliseren. Neem bijvoorbeeld het scrollwieltje van de muis. Het indrukken van het wieltje heeft een sneltoets, bijvoorbeeld dubbelklikken, toepassing sluiten, startmenu, ongedaan maken, knippen of plakken. Helaas kun je er maar eentje kiezen.

Gelukkig zijn er dan ook nog een paar sneltoetsen op je toetsenbord. Vanaf je toetsenbord regel je het volume of ga je direct naar je e-mailprogramma, homepage, terug en calculator. Ook die toetsen zijn te personaliseren.

Music Match

Op de cd staat om voor mij onverklaarbare redenen ook het audioprogramma Music Match, waarmee je MP3's en cd's kunt afspelen. Niet echt de reden waarom ik een desktop koop, maar je mag een gegeven muziekprogramma niet in de bek kijken, toch?

Lekker typen

Het bereik van de desktop is goed, drie meter van mijn computer werkt het nog. Ik kan dan weliswaar niet lezen wat ik schrijf, maar het gaat om het idee. Wat natuurlijk het belangrijkste is: typt het toetsenbord ook lekker? Het antwoord is ja. De kracht die nodig is voor het aanslaan van een toets is niet te veel en niet te weinig.

Je hebt niet dat slappe gedoe van die laptops waarbij, als je je vingers op het toetsenbord rust, er meteen letters op je scherm verschijnen. Daarentegen is het ook niet zo dat je zoals bij een oude typemachine bij wijze van spreke een hamer nodig hebt om een letter te typen. Hij typt gewoon fijn. Ook is hij lekker licht.

Iets wat wel even wennen is, zijn de knoppen home, end, delete, page up en page down die op andere posities zitten die ik gewend ben.

Morsbestendig

Logitech claimt verder dat het toetsenbord 'morsbestendig' is. Waar dat op gebaseerd is, is nergens te vinden. Ik durf het dan ook niet aan om de proef op de som te nemen door een hete kop koffie over het toetsenbord te keilen.

Conclusie

Wie nu eindelijk genoeg heeft van het conventionele toetsenbord met draden, kan voor weinig geld overstappen op een betaalbaar draadloos alternatief. Het is geen uitgebreid superapparaat zoals de grotere broer diNovo Media Desktop , maar gewoon een degelijke desktop met een lekker licht toetsenbord.

Prijsindicatie: €39,99