Om in de race om de megapixels te blijven, vernieuwde Nikon onlangs zijn populaire 'psuedo' spiegelreflex 5700. Het grote nieuws is aan de buitenkant nauwelijks te zien want dat zit in het hart van de camera: een lichtgevoelige chip van maar liefst 8 megapixels. We gingen met de nieuwe Nikon 8700 aan de slag met in ons achterhoofd de vraag of je wel zoveel pixels nodig hebt en of je toch moet gaan voor een digitale spiegelreflex.

Tot nu toe waren het de zogenaamde 'pseudo' spiegelreflex camera's waar de veel eisende amateurfotograaf uit kon kiezen. Bij deze toestellen kijk je wel door de lens maar dit beeld wordt elektronisch opgebouwd. Daarbij zit de lens vast op de camera zodat deze niet kan verwisselen zoals bij een klassieke spiegelreflex.

Het nadeel is van een 'pseudo' spiegelreflex is dat je de lens niet kunt verwisselen. Maar volgens een oud Nederlands spreekwoord heeft elke nadeel zijn voordeel; doordat de lens er niet af kan, loop je geen gevaar dat er vuil komt bij de gevoelige apparatuur binnenin de camera. Voor wie vaak naar de woestijn of andere stoffige streken op vakantie gaat is dit zeker iets om bij stil te staan.

Sterkste punt

Daarnaast zullen veel mensen bij de aanschaf van een camera zich afvragen in hoe verre een verwisselbare lens nodig is, als je een camera hebt met een goede zoomlens. Hierbij zijn we dan gelijk op het sterkste punt van de Coolpix 8700.

De gemotoriseerde zoomlens waarmee de Coolpix 8700 is uitgerust is het neusje van de zalm. Hij heeft omgerekend naar oude 35 mm film een bereik van 35 tot maar liefst 280 mm. Wie hier niet voldoende aan heeft kan nog verschillende adapters kopen om het bereik nog groter te maken.

Motorlens

Hoewel ik geen voorstander ben van een gemotoriseerde zoomlens, kon het exemplaar op de Coolpix 8700 mij zeker behagen. De bediening is gevoelig waardoor de lens doelmatig kan worden gebruikt. De lens bestaat volledig uit glazen delen. De resultaten zijn ronduit geweldig: foto's hebben prachtige kleuren en zijn haarscherp.


De Coolpix 8700 is mooi compact en heeft een prima zoomlens

De autofocus kent vijf verschillende standen, of je kunt de camera zelf laten kiezen. Tijdens het schieten van foto's leek het mij dat de autofocus op de maximale uitzoompositie moeite heeft met het zoeken van de focuspunten. Op de uiterste groothoek stand werkt de autofocus perfect. De Coolpix heeft daarbij nog een hulplamp zodat hij ook kan scherp stellen in het donker.

Het is ook mogelijk om de Coolpix 8700 met de hand scherp te stellen. Dat geldt trouwens voor bijna alle instellingen. De camera is compact gebouwd en de knoppen zitten over het algemeen op de juiste plaats. Achterop zit een prima display die je alle kanten op kan draaien dus uitstekend te gebruiken is als zoeker.

Naast het maken van foto's kan de Nikon ook filmpjes maken. Was voorheen het maken van een filmpje op een digitale camera een aardig extraatje, met de Coolpix 8700 kan je op VGA kwaliteit filmen met een maximaal 30 beelden per seconden. Omdat tegenwoordig steeds meer DVD spelers mpg kunnen afspelen is de kwaliteit voldoende om op een televisie af te spelen.

Allrounder

De beginnende fotograaf kan direct aan de slag en gelijk prima resultaat hebben terwijl de veel eisende gevorderde fotograaf zich kan uitleven in de vele instelmogelijkheden. De lens op de Coolpix 8700 is het wapen om de concurrentie in deze klasse ver achter zich te laten. Ik ben tot nu toe nog niet zo'n stuk techniek op een digitale camera tegengekomen.

Conclusie

Blijft de vraag open of je niet beter een digitale reflex kunt kopen voor een paar honderd euro's meer. Je zult eerst de vraag moeten stellen wat je met een camera wil gaan doen. De voordelen van de Coolpix 8700 is dat hij, zeker vergeleken met een digitale reflex, compact en licht is. Hij is prima te bedienen door een beginnend fotograaf en dus voor de hele familie bruikbaar.

Daarnaast heeft hij geen last van stof, kan hij filmpjes schieten en tenslotte beschikt het toestel over een briljante lens. Indien je een lens van dit kaliber op je spiegelreflex moet kopen ben je trouwens al een vermogen kwijt. Als bonus heeft wij ook nog eens een 8 megapixel sensor, niet echt nodig maar toch handig voor het geval als je iets op A3 wilt laten printen.

Wie rond de duizend euro wil uitgeven voor een digitale camera kan beter de digitale reflexen laten te liggen en voor de Coolpix 8700 gaan. Hij ziet er misschien iets minder professioneel uit, maar zijn prestaties zijn er niet minder om. Maar de concurrentie staat ook niet stil. Olympus, Canon, Konica-Minolta en Fuji hebben inmiddels ook 8 megapixel camera's in de winkels liggen, maar die missen allemaal de lens van de Coolpix 8700.