Telefoons worden meer en meer pda's waar je ook mee kunt bellen. De nieuwe Motorola MPx200 werkt met Smartphone 2002 van Microsoft en heeft een uitgebreid arsenaal aan programma's als Internet Explorer, Windows Mediaplayer en zelfs MSN Messenger. Dit lijkt me echt zo'n mobiel die ik bij de baas kan declareren.

Ook de nieuwe Motorola is inklapbaar waardoor het kleurenscherm fijn groot is en de knopjes niet te klein worden. Het design van de telefoon is strak uitgevoerd en vrij simpel gehouden qua besturing. Hij heeft, naast uiteraard toetsen voor bellen en ophangen, een soort joystick met navigatieknoppen, twee toetsen die als een soort linker- en rechtermuisknop functioneren, en toetsen voor home en terug.

Gebruik
Geluid
Beeld
Vormgeving
Software
Prijs/ kwaliteit

Desktop

Net als bij Windows heeft de MPx200 een desktop, vanwaar je direct naar bepaalde functies kunt gaan. Bovenaan staan er vijf pictogrammen met snelkoppelingen. Verder wordt weergegeven: je provider, de tijd, je eerstvolgende afspraak, het aantal ongelezen e-mails, sms-jes en mms-jes en het profiel (auto, meeting, stil, luid, etc). Met de 'rechtermuisknop' kun je naar je contactenlijst en met de 'linkermuisknop' naar de lijst programma's.

Programma's

En die lijst programma's is lang. Natuurlijk zijn er de standaard functies zoals sms-jes versturen en een contactenlijst aanleggen. Het verschil met andere telefoons is echter dat de MPx200 zoals gezegd gebruik maakt van Windows, en dat merk je aan de besturing. Uitgebreide telefoons lopen het gevaar ingewikkeld te worden, maar de MPx200 is dat niet. Iedereen die met Windows heeft gewerkt (en dat is zo'n beetje 99 procent van het kantoorpersoneel) heeft de mobiel binnen de kortste keren onder de knie. Overigens zijn alle menu's in het Engels. Frans en Duits zijn ook beschikbaar, maar Nederlands niet.

Laten we het nog even over de programma's hebben. De telefoon heeft een volwaardige organizer. Je kunt je agenda per dag bekijken, maar ook per week of maand, waardoor je snel en makkelijk kunt zien wanneer je beschikbaar bent. Het mooie is dat je de organizer (net als je contactenlijst) kunt synchroniseren met Outlook op je pc met het programma ActiveSync. Naast de agenda kun je ook een takenlijst maken en heeft de telefoon een voicerecorder.

Mediaplayer

Een mobiel voor de moderne zakenmens kan niet zonder internet. Op de nieuwe Motorola zitten daarom ook Internet Explorer en MSN Messenger. Eveneens heeft de telefoon Windows Mediaplayer. De kwaliteit van het beeld is degelijk en het geluid is zelfs erg goed. Ik gooi mijn MP3-speler echter nog niet weg, want er passen net twee MP3-tjes op. Wel zijn er memory cards beschikbaar voor meer geheugen. De Mediaplayer zit er vooral op om bestanden van het internet te beluisteren of te bekijken. Je kunt de Mediaplayer aan laten staan terwijl je andere dingen op je telefoon uitvoert -behalve natuurlijk tijdens het bellen.

Voor de technisch gevorderden zit er op de telefoon een File Manager, vergelijkbaar met de Windows Verkenner. Je telefoon heeft dus geen geheimen meer voor je. Pas wel op dat je niet per ongeluk belangrijke bestanden verwijdert!

Sneltoetsen

Naast de al beschikbare lijst favorieten heb je ook de mogelijkheid om 'speed dials', sneltoetsen in te voeren. Stel dat je Jaap vaak op zijn mobiel belt, dan kun je de functie "Jaap mobiel bellen" op de 1 zetten. Druk dan lang genoeg 1 in, en je belt Jaap mobiel. Stel dat je Judith regelmatig een sms stuurt, dan kun je instellen dat bij het lang indrukken van de 5, je een sms naar Judith opstelt. Dit kan met bijna alle functies en programma's.

Bij de Motorola zit geen camera, maar wel een functie voor de camera. Die zal je er apart bij moeten kopen, alhoewel op de accessoires-site van de MPx200 geen camera te vinden is.

Maar hallo, een camera op een telefoon, dat iets voor pubers, toch? Nee, Motorola richt zich met deze telefoon vooral op de professionele markt. Het beste voorbeeld waaraan je de doelgroep van de MPx200 kunt afmeten is waarschijnlijk wel aan de beschikbare games. Ik moet zeggen, game. Je kunt namelijk wel spellen downloaden, maar er wordt maar één spel meegeleverd. Welke dat is? Schrik niet, maar het gaat hier om het bloedstollende en revolutionaire... solitaire.

Conclusie

De MPx200 is vooral een telefoon van de zaak. Met de Windows-structuur en vele programma's is het een zeer professioneel apparaat dat zelfs het aanschaffen van een pda overbodig kan maken. Voor het grote aantal functies van de nieuwe Motorola moet je namelijk wel diep in de buidel tasten. Maar het is natuurlijk een investering. Eentje waarvan ik hoop dat de baas het declarabel vindt.

Technische specificaties

 • Formaat: 89 x 48 x 27 mm
 • Gewicht: 118 gram
 • Standby tijd: 110 uur
 • Beltijd: 310 minuten
 • Trilfunctie
 • Handsfreefunctie
 • GPRS, WAP, SMS, MMS
 • Dualband
 • T9 tekstinvoer
 • Internet Explorer
 • Windows Mediaplayer
 • MSN Messenger
 • Solitaire
 • Agenda, wekker, calculator
 • Infrarood
 • USB-aansluiting
 • Mogelijkheid voor Memory Card
 • Active Sync
Prijsindicatie: 480 euro