We hebben al een aantal MP3-spelers getest bij Plugged, maar nu is er dan eindelijk een apparaat die het kan opnemen tegen de populaire Ipod. Hij ziet er misschien iets minder trendy uit dan Apple's tegenhanger, maar de functies zijn niet misselijk. De HD-800 van Xclef heeft ruimte voor twintig gigabyte aan MP3's en veel extra mogelijkheden.

Het gebruik van de Xclef HD-800 is niet zo moeilijk. Het apparaat is geschikt voor Windows ME, 2000, 2003, XP en 98. Voor die laatste moet je de USB driver echter handmatig installeren met de cd die wordt meegeleverd. De andere besturingssystemen herkennen de mp3-speler automatisch. Het apparaat is ook geschikt voor de Mac.

Gebruik
Geluid
Beeld
Vormgeving
Prijs/ kwaliteit

Met USB kun je de liedjes van je harde schijf naar de mp3-speler kopiëren door ze simpelweg naar de map van de HD-800 te slepen. Makkelijker kan haast niet. De bestanden die worden ondersteund zijn MP3, WAV, WMA en het minder bekende Ogg Vorbis.

Naast liedjes afspelen heeft de HD-800 nog meer in zijn mars, zoals een FM radio. Je kunt snel radiofrequenties opzoeken en je hebt ruimte om twintig frequenties op te slaan. Heel makkelijk.

Encoden

De meerwaarde van de Xclef is dat je er ook opnames mee kunt maken. In mijn jeugd had ik altijd een cassettebandje in de stereo en als er dan een leuk nummer werd gedraaid, nam ik die snel op. Dat kan nu dus ook met de Xclef, alleen dan met veel betere kwaliteit. Het 'encoden' gaat simpel: druk op de record-knop en klaar. Je kunt zelf de bitrate instellen waarmee je nummers opneemt, van 32 tot 320 Kbps.

Dat encoden kan niet alleen van de ingebouwde radio, maar ook van andere audioapparatuur. Met een line-in kabeltje sluit je de HD-800 aan op de koptelefoonuitgang van je cd-speler of cassetterecorder. Eigenlijk kun je hem aansluiten op alles wat een koptelefoon heeft. Zo kun je het geluid van je favoriete tv-programma opnemen, of misschien die ene LP eindelijk eens digitaal vastleggen.

Wat echter jammer is, is dat het niet heel snel gaat. Je neemt op normaal tempo op, waardoor het encoden van een nummer van vijf minuten ook vijf minuten duurt. Cd's omzetten tot MP3 gaat dan sneller via een computerprogramma. Voor het digitaliseren van je cassettebandjes en platen hoef je echter geen extra apparatuur aan te schaffen, maar kun je gewoon de Xclef gebruiken.

Voicerecorder

Hebben we alle functies nu dan gehad? Neen, er zit ook nog een voicerecorder op. Hij neemt duidelijk op, maar dan moet je de MP3-speler wel stil houden. Verder kun je tekstbestanden (.txt) die je op het apparaat hebt gezet, lezen terwijl je muziek luistert. Tenslotte is de Xclef natuurlijk te gebruiken als draagbare harde schijf. Je moet die twintig gigabyte toch op één of andere manier proberen vol te krijgen!

De besturing is niet ingewikkeld. Aan de rechterkant zit een schuifknopje waarmee je kunt scrollen, zowel in menu's als tussen nummers. Ook zijn er vier blauwe verlichte knoppen: menu, record en volume omhoog en omlaag. Er zit ook nog een hold-knop op.

Verwijderen

Iets dat mist aan de HD-800 is de optie om nummers te verwijderen. Natuurlijk kun je het argument opvoeren: met twintig GB hóef je toch helemaal niets te verwijderen? Toch vind ik het fijner om mijn bestanden ook te kunnen beheren als ik niet bij een computer in de buurt ben.

De meeste andere functies die je nodig hebt op een MP3-speler (equalizer, shuffle, repeat, introducties, etc) zitten er wel op. Verder wordt er ook nog een hoesje bij geleverd om de HD-800 met een clip om hem ergens aan te bevestigen. Hij is alleen net even te log om aan je broek te hangen, waardoor ik hem liever in mijn zak stop. Daar is hij niet te groot voor.

Conclusie

De Xclef HD-800 is misschien niet zo modieus als de Ipod, maar heeft toch wel iets, vind ik. Vooral die vier lichtgevende blauwe knoppen doen het hem. En door de veelzijdigheid van het apparaat is de HD-800 een zeer waardige concurrent. Het is zeer zeker waar voor je geld.

Technische specificaties

 • 66,5 x 99,5 x 22 mm
 • MP3, WMA, WAV, Ogg-speler
 • Voicerecorder
 • Tekstbestanden lezen
 • FM tuner
 • MP3 encoding
 • Playlists
 • 160 x 105 LCD display met achtergrondlicht
 • USB 1.0/1.1/2.0
 • Speeltijd: ca. 16 uur
 • Equalizer
 • Oortelefoons
 • Hoesje
 • 3,7V lithium ion-batterij
 • Adapter
 • Werkt op Windows 98, ME, 2000, XP, 2003, MAC 9 en later

Prijsindicatie: 359 euro (gezien bij mp3spelers.nl)